ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή στην τέως εισαγγελέα Κέρκυρας για 156 εξαφανισμένες δικογραφίες

Πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή στην τέως εισαγγελέα Κέρκυρας για 156 εξαφανισμένες δικογραφίες

Aίθουσα δικαστηρίου. 

Eurokinissi

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών με ανασταλτικό ωστόσο χαρακτήρα χωρίς έκτιση ούτε μιας μέρας, στην τέως εισαγγελέα Κέρκυρας.

Είχε βρεθεί κατηγορούμενη για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ’ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημόσιων εγγράφων κατά συρροή

Η ίδια άσκησε έφεση στην απόφαση.

Την υπόθεση, είχε αποκαλύψει το 2019 η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας και τέως προϊσταμένη της, Βασιλική Χριστούλη, μετά από συστηματική έρευνα, κατόπιν καταγγελιών που έφταναν στο γραφείο της.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε αθώα την τέως αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας, κατηγορούμενη για συνέργεια στην κακουργηματική πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι η τέως εισαγγελέας που έχει παυθεί από τα καθήκοντα της από τον Απρίλιο του 2022 χωρίς δικαίωμα εργασίας

Χίλιες περίπου από τις παραπάνω δικογραφίες έτοιμες, καθ΄ ομολογίαν της, για κάψιμο, είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της στο χωριό Γαρούνα Κέρκυρας, ενώ άλλες στο σπίτι όπου διέμενε η ίδια.

Μέχρι σήμερα, αγνοείται η τύχη 156 δικογραφιών.

Δικηγόρος πρώην εισαγγελέως: «Κατέρρευσαν τα περί ''παραδικαστικού''»

Σε ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο του κ. Ν. Αγαπηνού που εκπροσωπεί την πρώην εισαγγελέα, τονίζει ότι η ποινή που της επιβλήθηκε αρμοζει σε πλημμέλημα και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα κηρυχθεί πλήρως αθώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ποινή που αρμόζει σε πλημμέλημα (φυλάκιση) και με αναστολή χωρίς έκτιση ούτε μίας ημέρας επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη πρώην Εισαγγελέα που εκπροσωπήθηκε από τον Ν. Αγαπηνό και μάλιστα πλειοψηφικά καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου έκρινε πώς θα πρέπει να κηρυχθεί πλήρως αθώα, απόφαση που θα λάβει μετά βεβαιότητας το Πενταμελές Εφετείο στο οποίο ήδη άσκησε έφεση η πρώην Εισαγγελέας εντολέας μας, αποκλειστικά και μόνο για την προάσπιση της τιμής της, καθώς η πρωτοβάθμια ποινή που της επιβλήθηκε δεν είναι εκτιτέα αλλά ανεστάλη.

Μεταξύ άλλων απεδείχθη η έλλειψη οιουδήποτε οικονομικού οφέλους, αντιθέτως προέκυψε η παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων της εντολέως μας. Ενδιαφέρουσα νομολογιακά θα είναι η απόφαση που μετέτρεψε την πλειάδα κακουργηματικών κατηγοριών σε μία κατ' εξακολούθηση για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, ενώ σημειωτέον αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά στην κατηγορουμένη (όσα ζητήθηκαν) και η απόφαση ανεστάλη μέχρι τον δεύτερο βαθμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ