ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Βίντεο με τη δράση Σέρβων που συνελήφθησαν για «ριφιρί» σε κοσμηματοπωλεία

Αθήνα: Βίντεο με τη δράση Σέρβων που συνελήφθησαν για «ριφιρί» σε κοσμηματοπωλεία

Τα κατασχεθέντα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Την δράση δύο Σέρβων που συνελήφθησαν για διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας.

Πρόκειται για μέλη της ευρύτερης διεθνικής εγκληματικής ομάδας «Pink Panthers», η οποία παρουσιάζει διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν κλοπές ή ληστείες.

Από την έρευνα της Αστυνομίας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί».

Χρησιμοποιούσαν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ κινούνταν με οχήματα τα οποία είτε είχαν αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, είτε ήταν καταχωρημένα σε άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, προκειμένου να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους.

Πώς δρούσαν

Οι κατηγορούμενοι αφού εντόπιζαν τα καταστήματα- στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και στη συνέχεια κατάρτιζαν σχετικό σχέδιο δράσης.

Κινούνταν πεζοί ή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευαν σε ικανή απόσταση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύνδεση του με την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Αφού οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε διπλανά εγκαταλελειμμένα- κενά κτήρια, άνοιγαν τρύπα στον τοίχο που οδηγούσε στα κοσμηματοπωλεία. Μάλιστα, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια υφάσματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τυχόν θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που θα έπεφταν.

Στα κοσμηματοπωλεία εισερχόταν ο 50χρονος, έρποντας, για να μην ενεργοποιηθούν οι ανιχνευτές κίνησης και αφού αφαιρούσε τα κοσμήματα χρυσαφικά, επέστρεφε στα διπλανά κτήρια και διέφευγαν.

Μετά από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

• 3 ρολόγια,

• Κοσμήματα,

• 190 ευρώ,

• πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 3 κινητά τηλέφωνα και

• Προσωπικά τους αντικείμενα.

Κατασχέθηκαν επιπλέον μια μοτοσυκλέτα και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ ο 53χρονος αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ