ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Ώρα κρίσης - Ανακοινώνεται η ετυμηγορία για τους 21 κατηγορούμενους

Μάτι: Ώρα κρίσης - Ανακοινώνεται η ετυμηγορία για τους 21 κατηγορούμενους
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία σε εθνικό επίπεδο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανακοινώνει σήμερα, Μ. Δευτέρα, την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη για τους συνολικά 21 κατηγορουμένους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι την 23η Ιουλίου 2018, αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς. 

Έπειτα από μια πολύμηνη, δύσκολη και επίπονη διαδικασία οι δικαστές θα ανακοινώσουν την κρίση τους για τους 21 κατηγορουμένους, με τους συγγενείς των θυμάτων να βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα αναζητώντας δικαίωση στη μνήμη των ανθρώπων τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισαγγελική κρίση, πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι εννέα εκ των κατηγορουμένων και να αθωωθούν οι υπόλοιποι δώδεκα.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης πρότεινε την ενοχή του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, του τότε αρχηγού του ΠΣ, Σωτήριου Τερζούδη, του τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, του τότε διοικητή της ΔΙΠΥΝ Αθηνών, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του τότε διοικητή της ΔΙΠΥΝ, Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπου Χιόνη, του αντιδημάρχου Μαραθώνα, Βάιου Θανασιά, του τότε δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, του τότε αντιδημάρχου Ραφήνας, Αντ. Παλπατζή και του κατοίκου Πεντέλης Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Η εισαγγελική εισήγηση

Σύμφωνα με τη εισαγγελική εισήγηση, για τους εν λόγω κατηγορουμένους και ανάλογα με την εμπλοκή του καθενός, αποδείχθηκαν οι πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια, της εσφαλμένης ενημέρωσης σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, της παράλειψης καθαρισμού οικοπέδων ιδιωτών, καθώς και αυτή του εμπρησμού από αμέλεια που αφορά τον κ. Αγγελόπουλο, κάτοικο Πεντέλης.

«Έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Πράγματι, δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και η αρχική σύνδεση ήταν η γειτνίαση του σημείου έναρξης με το οικοπέδο του. Όμως, σύμφωνα με τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερίφραχτο οικοπεδικό χώρο λόγω καύσης υπολειμμάτων.

Τι είπε ο πραγματογνώμονας της πυροσβεστικής

Το σημείο έναρξης είναι δίπλα στην πλαϊνή πόρτα της οικίας του κατηγορουμένου. Ο πραγματογνώμονας της πυροσβεστικής αναφέρει ότι ο στύλος και τα καλώδια του ΔΕΔΗΕ ήταν άθικτα. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα.

Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Επιπλέον τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την αθώωση συνολικά 12 προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Ιωάννης Καπάκης, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, αλλά και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ