ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2024: Τι ισχύει με τον βαθμό του απολυτηρίου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλαδικές 2024: Τι ισχύει με τον βαθμό του απολυτηρίου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ
INTIME NEWS /ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων και τόσο η αγωνία όσο και οι απορίες πυκνώνουν.

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που αναρωτιούνται κατά πόσο ο βαθμός του απολυτηρίου τους θα παίξει ρόλο στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Στις 30 Μάϊου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με τα ΕΠΑΛ και στις 31 Μαΐου κάνουν πρεμιέρα στα ΓΕΛ.

Το 2023, στην Α' και Β' Λυκείου δεν υπήρξαν αλλαγές. Στις προαγωγικές εξετάσεις το 50% των θεμάτων προήλθε από την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προϋπόθεση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια είναι να έχει ο μαθητής γενικό μέσο όρο 10.

Αντίστοιχα το 2022 δεν υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός μετεξεταστέων λόγω της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων.

Τι ισχύει στη Γ' Λυκείου

Όσον αφορά τη Γ' Λυκείου, οι μαθητές για πρώτη φορά φέτος θα εξεταστούν - πέραν των Πανελληνίων - και στις Απολυτήριες Εξετάσεις με το 50% των θεμάτων για αυτές να προέρχεται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ' Λυκείου είναι η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και η Ιστορία Γενικής Παιδείας για τους μαθητές του 2ου, του 3ου και του 4ου Πεδίου και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας για τους μαθητές του 1ου Πεδίου.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν υπάρχει Τράπεζα Θεμάτων. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, τα θέματα θα επιλεγούν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι ο βαθμός του απολυτηρίου δεν μετράει για την εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ