ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Την ημέρα του θανάτου της, η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση»

Δίκη Πισπιρίγκου: «Την ημέρα του θανάτου της, η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση»

Η κατηγορούμενη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου

Νίκος Ραζής - CNN Greece

Για το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι η Μαλένα έφυγε από τη ζωή μίλησε σήμερα η πρώην διευθύντρια του ογκολογικού στο «Παίδων», Μαργαρίτα Μπάκα καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της.

«Ήταν ένα αγγελούδι, το έβλεπες και έλεγες γιατί έχουμε αυτό το παιδί στο νοσοκομείο, τόσο καλά ήταν. Και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση, χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Αυτά μου μετέφεραν, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει διότι αν υπήρχε θα το μάθαινα εγώ. Ήμασταν υπερβολικοί στις εξετάσεις», κατέθεσε η μάρτυρας και συνέχισε:

«Με πήραν και μου είπαν «έφυγε η Δασκαλάκη». Μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί; Έμεινα άναυδη. 40 χρόνια σε εμένα δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Ούτε έχει πεθάνει παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα τελικού σταδίου που είχε πειραχθεί το συκώτι».

Αναφερόμενη στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, όταν ενημερώθηκαν ότι η μικρή Μαλένα πάσχει από λευχαιμία, η μάρτυρας τόνισε:

«Ήταν δυο γονείς ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι και δεν ήταν σε κατάσταση που είναι μερικοί που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις. Φαίνονταν να πάσχουν λόγω του κεραυνού εν αιθρία που τους βρήκε. Οι γονείς δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί. Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ. Θα φαίνονταν στον υπέρηχο αν υπήρχε ανωμαλία. Πραγματικά ήταν ένα αγγελούδι, σε άψογη κατάσταση. Το έβλεπες και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν το παιδί. Όταν την εξέτασα εγώ είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: «Μαλένα μου τους φάγαμε τους λεμφαδένες μίκρυναν». Θυμάμαι τη μαμά να λέει: «Μαλένα μου ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα».

Η μάρτυρας εμφανίστηκε μάλιστα κατηγορηματική ότι το παιδί δεν θα μπορούσε να εμφανίσει ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.

«Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε το παιδί να έχει κάποια συμπτώματα. Τουλάχιστον 10 ώρες πριν. Θα είχε φτάσει να φτάσει να πέσει σε κώμα. Και από τοξικότητα φαρμάκων θα είχε προηγηθεί κλινική συμπτωματολογία. Είναι αδύνατον, πώς να το κάνουμε.

Περιγράφοντας στη συνέχεια τη συμπεριφορά των γονέων αφού έχασαν το παιδί τους η μάρτυρας είπε: «Συνάντησα τους γονείς της, ήταν θλιμμένοι, στεναχωρημένοι. Τους είπα πως δεν περίμενα να συμβεί αυτό. «Γιατί περιμέναμε εμείς;» μου απάντησαν.

«Αυτό το γεγονός ήταν από τα πιο συγκλονιστικά της καριέρας μου δεν μου έχει ξανασυμβεί. Είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνει νεκροτομή. Γιατί δεν είχε να κάνει με λευχαιμία ούτε με τοξικότητα. Τους είπα «πρέπει να δούμε γιατί συνέβη, για να σώσετε το άλλο σας παιδί, τη Τζωρτζινα. Πείστηκαν και με ευχαρίστησαν. Πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας, δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δε συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται αλλά θλιμμένους. Ήταν νορμάλ. Τι να σας πω;».

Όπως υποστήριξε, η Ρούλα Πισπιρίγκου στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί της για να της πει για τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής ότι το παιδί κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια.

«Της είπα, αν βρεις κάποιον γιατρό στον κόσμο που να λέει για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτώματα να έρθεις να μου το πεις γιατί θα είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος τον κόσμο. Μου είπε «θέλω να βρω από τι πέθανε το παιδί μου» και ότι σκέφτεται να κάνει μήνυση στην ιατροδικαστή», σημείωσε η κ. Μπάκα.

Στη δίκη κατέθεσε και η παιδίατρος Μαρίνα Σερβιτζόγλου, η οποία επίσης δήλωσε σοκαρισμένη από το θάνατο της Μαλένας.

«Ήταν σοκαριστικό για όλους και δεν είναι τυχαίο όταν μας το είπαν όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν βγάζει νόημα η ηπατική ανεπάρκεια, ο θάνατος της ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια θα έπρεπε αιματολογικά να είχαμε δει κάτι θα έπρεπε να έχουμε ένα άρρωστο παιδί που δεν θα μπορούσε να φάει. Εδώ το παιδί έτρωγε και έπαιζε τρεις ώρες πριν ήταν ένα ζωηρό παιδάκι. Ηπατική ανεπάρκεια σημάνει κούραση, κακουχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ