ΕΛΛΑΔΑ

Νευρική ανορεξία & βουλιμία εφιάλτης για το 10% των Ελλήνων

Νευρική ανορεξία & βουλιμία εφιάλτης για το 10% των Ελλήνων

Άραγε οι γυναίκες αποδέχονται περισσότερο το σώμα τους σε σχέση με το παρελθόν;

Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως ναι!

Ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολλεγίου Γούστερ στο Οχάιο, μελέτησαν και αξιολόγησαν τα ευρήματα σε περισσότερες από 250 έρευνες που έγιναν από το 1981 εως το 2012, σε περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ενώ οι γυναίκες συστηματικά νιώθουν μικρότερη ικανοποίηση από τους άνδρες για την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης μειώνεται σταδιακά, ενώ η αντίστοιχη έλλειψη ικανοποίησης των ανδρών παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Το βασικό πρόβλημα των γυναικών με το σώμα τους είναι το πάχος, των ανδρών είναι η γράμμωση. Η έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα μπορεί να οδηγήσει άνδρες και κυρίως γυναίκες σε διαταραχές πρόσληψης τροφής δηλαδή σε νευρική ανορεξία ή υπερφαγία και στην συνέχεια σε κατάθλιψη.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα;

Η εικόνα είναι απογοητευτική. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όχι μόνο δεν υπήρξε συμφιλίωση των ελλήνων με την εικόνα τους αλλά τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά των διατροφικών διαταραχών.

Όπως λέει η Μαρία Τσιάκα, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί!

Μέχρι το 2011 το 70% των περιστατικών έπασχαν από νευρική βουλιμία όμως αυτό τα τελευταία χρόνια άλλαξε καθώς οι ασθενείς με νευρική ανορεξία αυξήθηκαν ραγδαία.

Το κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες δεν είναι μόνο οι βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό αλλά και οι συνήθειες που αποκτά ο ασθενής, οι oποίες αλλάζουν δύσκολα στα χρόνια περιστατικά.

Βλάβες

Οι γυναίκες χτίζουν οστική πυκνότητα από την ηλικία των 16 ετών μέχρι εκείνη των 30. Αν λοιπόν ένα κορίτσι κατά την διάρκεια της εφηβείας νοσήσει από νευρική ανορεξία και δεν το αντιμετωπίσει άμεσα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει μόνιμο πρόβλημα οστεοπόρωσης.

Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι συρρικνώνεται ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τα ερεθίσματα που δέχονται και να παραποιούν τα μηνύματα που λαμβάνουν.

Άλλα όργανα που επηρεάζονται είναι τα νεφρά, το συκώτι και η καρδιά, όταν υπάρξει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Μεγάλη απώλεια κιλών (απότομα ή σταδιακά)
  • Δείκτης Μαζας Σώματος κάτω από 18,5
  • Αποκλεισμός τροφών
  • Αυστηρό διαιτολόγιο
  • Εξαντλητική γυμναστική

Όπως μας λέει η κυρία Τσιάκα οι ασθενείς αποκτούν τον λεγόμενο φόβο του φαγητού δηλαδή μόνο στη θέα τροφών που έχουν πετάξει από το διαιτολόγιο τους, νιώθουν απειλή για τον οργανισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ