ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές...με την καρδιά σας

Διακοπές...με την καρδιά σας
EUROKINISSI/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Οι διακοπές κάνουν καλό! Η αλλαγή περιβάλλοντος και οι πιο χαλαροί ρυθμοί βοηθούν στην μείωση του στρες που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης καρδιοπαθειών.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι λαμβάνουν τακτικά άδειες έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Συχνά όμως η ύπαρξη καρδιακής νόσου λειτουργεί για κάποιους ανασταλτικά. Πολλοί ασθενείς φοβούνται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και απ τον θεράποντα ιατρό.

Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι τα ταξίδια, ακόμα και τα μακρινά σε εξωτικούς προορισμούς, δεν είναι απαγορευτικά αρκεί να λαμβάνονται εκ των προτέρων τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Το βασικότερο μέτρο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα είναι βέβαια να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τα φάρμακα τους.

Αν μάλιστα ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού καλό θα είναι να έχουν μαζί τους την ονομασία της δραστικής ουσίας ή την λεγόμενη «διασυνοριακή ιατρική συνταγή», όπως λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος την ένωσης των Ελεύθερων Επαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας Φώτης Πατσουράκος.

Ποιο μεταφορικό μέσο επιτρέπεται;

Το είδος και η βαρύτητα της καρδιοπάθειας συχνά προσδιορίζει και το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει ο ασθενής.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πιο κατάλληλο. Η πολύωρη όμως ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβωση των κάτω άκρων, τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα, οπότε η ολιγόλεπτη κίνηση σε υπερατλαντικά ταξίδια ανά μία ώρα είναι επιβεβλημένη.

Προστατευτικά λειτουργούν:

  • η κατανάλωση νερού
  • η αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ
  • η εκτέλεση ειδικών ασκήσεων
  • οι ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι πτήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις:

• μη ελεγχόμενης αρρυθμίας
• μη ελεγχόμενης υπέρτασης
• πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου
• ασταθούς στηθάγχης ή στηθάγχης κατά την ανάπαυση
• πρόσφατης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης
• μη αντιρροπούμενης καρδιακής ανεπάρκειας

Προσοχή!

Όσοι ασθενείς έχουν μονοπολικούς βηματοδότες και μόνιμα εμφυτευμένους καρδιακούς απινιδωτές καλό είναι να έχουν ιατρική βεβαίωση και την ταυτότητα του βηματοδότη ή του απινιδωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου και του αεροσκάφους.

Αντίθετα, οι ασθενείς με διπολικούς βηματοδότες δεν διατρέχουν κανέναν σχετικό κίνδυνο.

Προορισμοί ...ζέστη ή κρύο;


«Όσοι πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια και έχουν επιλέξει ορεινό προορισμό για τις διακοπές τους, ιδιαίτερα τοποθεσίες σε μεγάλο υψόμετρο, θα πρέπει να προσέχουν να υπάρχει ισορροπία στην πρόσληψη υγρών και νατρίου, ενώ όσοι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο ενδέχεται να είναι πιο συμπτωματικοί εξαιτίας του υποξικού και υποβαρούς περιβάλλοντος, εξαιτίας δηλαδή του μειωμένου οξυγόνου και της χαμηλής βαρομετρικής πίεσης που επικρατούν στα μεγάλα υψόμετρα», επισημαίνει ο καρδιολόγος Φώτης Πατσουράκος.

Όπως μας εξηγεί ο γιατρός «Από τα 1500 μ. και πάνω η αντοχή του ανθρώπου στη φυσική άσκηση ελαττώνεται και αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής. Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ταχεία άνοδο σε υψόμετρο άνω των 2700 μ., τα οποία περιλαμβάνουν από πονοκέφαλο και κόπωση μέχρι πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης, καλό είναι να είναι ενημερωμένοι για την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων, ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν αμέσως και να μεταβούν ή μεταφερθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο».

Επίσης, το κρύο που επικρατεί σ’ αυτά τα μέρη, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, είναι επικίνδυνο για τους καρδιοπαθείς διότι έχουν αργό μεταβολισμό, η θερμοκρασία του σώματος τους πέφτει γρήγορα και ο οργανισμός τους δεν μπορεί εύκολα να την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είναι καλά ντυμένοι και να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όσοι θα ταξιδέψουν σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία. Τα άτομα με υποκείμενη καρδιοπάθεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας γιατί η καρδιά δυσκολεύεται να αυξήσει παλμούς προκειμένου να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το θερμορυθμιστικό σύστημα και να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος.
Επίσης, επιρρεπείς στη θερμοπληξία, είναι όσοι λαμβάνουν διουρητικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση της ταχυκαρδίας ή των αρρυθμιών (β-αναστολείς). Εξαιτίας της επιβράδυνσης του καρδιακού ρυθμού ο οργανισμός δεν μπορεί την θερμοκρασία του σώματος.

Κολύμπι

  • Οχι εως τις 12 το μεσημέρι
  • Ναι μετά τις 5 το απόγευμα.
  • Όχι απομάκρυνση από την ακτή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ