ΕΛΛΑΔΑ

Διπλός σεισμός 3,9 και 4,1 Ρίχτερ στα Βασιλικά Ιστιαίας

Διπλός σεισμός 3,9 και 4,1 Ρίχτερ στα Βασιλικά Ιστιαίας
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Δύο διαδοχικές σεισμικές  δονήσεις μεγέθους 3,9 και 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν την Τρίτη το βράδυ στα Βασιλικά Ιστιαίας. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εκτιμήσει τιο μέγεθος των σεισμός σε 3,8 και 4 Ρίχτερ αντίστοιχα και λίγα λεπτά αργότερα αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 3,9 είχε εστιακό βάθος 13.8 χλμ. από πέντε που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

1718130615182-610801851-Capture.png

Στη συνέχεια μια ακόμη δόνηση 4,1 Ρίχτερ έγινε αισθητή στην ίδια περιοχή. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο εντοπίστηκε και αυτή τη φορά στα 14.5 από 5 χλμ.που εκτιμήθηκε αρχικά.

1718130563083-494774473-Capture.png

Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ