ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει ακόμα περισσότερο ο καύσωνας - Μπαίνει και η Αττική στις περιοχές με τα 43άρια

Φουντώνει ακόμα περισσότερο ο καύσωνας - Μπαίνει και η Αττική στις περιοχές με τα 43άρια

Μόνη λύση η θάλασσα σήμερα

Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε πραγματικό «καμίνι» ετοιμάζεται να μετατραπεί τις επόμενες ώρες η χώρα, καθώς το θερμόμετρο θα σκαρφαλώνει ξανά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ακόμη περισσότερες περιοχές θα καταγράψουν σήμερα 43άρια. Πρόκειται για θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή.

Χθες αυτό το... προνόμιο είχαν με 43,2 βαθμοί Κελσίου το Λευκοχώρι Φθιώτιδας και η Σπάρτη με 43,1 °C, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στη λίστα με τις περιοχές που θα «ψηθούν» στις 40+ θερμοκρασίες μπαίνει και η Αττική γεγονός που θα κρατήσει κλειστά και πολλά σχολεία στην Περιφέρεια.

Όπως εξήγησε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς για τη χθεσινή μέρα, «παρότι στα Σπάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς, εν τούτοις η συννεφιά αλλά και εν μέρει η σκόνη, έβαλαν ένα πρόσκαιρο φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου».

Δυστυχώς, αυτή η... ευχάριστη συννεφιά δεν προβλέπεται για σήμερα με τους πολίτες να χάνουν ένα «δίχτυ προστασίας» από τον ήλιο που αναμένεται καυτός.

Οι περιοχές που θα «ψηθούν»

Σύμφωνα, με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο υδράργυρος θα υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές. Ειδικότερα:

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Λήψη μέτρων για εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, σε ισχύ θα είναι τα έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο Δημόσιο προβλέπεται τηλεργασία. Επί ποδός είναι και η Πυροσβεστική με τον στρατό για την περιφρούρηση δασών.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε για το κύμα καύσωνα, απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασιών

α) Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00, τις ημέρες Τρίτη 11/6/2024, Τετάρτη 12/06/2024 και Πέμπτη 13/06/2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Ειδικά, για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38 βαθμών.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10/06/2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Οπως και χθες, έτσι και σήμερα θα μείνουν πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία κλειστά. Αυτό αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων, ενώ στους δήμους Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα είναι στην Πάτρα και τη Λάρισα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη, όπως και σε Βόρεια Ελλάδα, Σπάρτη, Άργος Κόρινθο και Λουτράκι.

Κλειστά επίσης θα είναι τα ολοήμερα στους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων.

Στον Δήμο Αλμυρού κλειστά λόγω καύσωνα θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και στη Χαλκίδα και τον Δήμο Καρδίτσας και Μουζακίου.

Έκτακτα μέτρα και από τον Δήμο Αθηναίων

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού του Μετρό Συντάγματος θα παραμείνει σε χρήση για τους πολίτες που θα θέλουν μια ανάσα δροσιάς, ενώ και η ΣΤΑ.ΣΥ διαθέτει την κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του κεντρικού σταθμού, ενώ θα προσφέρονται σε όσους το επιθυμούν και μπουκάλια νερού. Η αίθουσα θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων (210 3638049), καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Πυροσβεστική, καθώς, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας, στο επίπεδο 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) είναι οι Νομοί Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Λάρισας και Μαγνησίας.

Στο επίπεδο 3 (υψηλού κινδύνου) είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η κεντρική και δυτική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η δυτική Στερεά, η δυτική Θεσσαλία καθώς και η Μακεδονία, πλην της ανατολικής πλευράς.

XARTHS PYRKAGIAS

Αναλυτικά ο καιρός για σήμερα Πέμπτη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στην Ήπειρο το μεσημέρι-απόγευμα οπότε και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 40 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις μεσημεμβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος

Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15/6) η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ