ΕΛΛΑΔΑ

"Γυμνά" τα κέντρα υγείας - Ρεφενέ οι γάζες

"Γυμνά" τα κέντρα υγείας - Ρεφενέ οι γάζες
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι περισσότεροι πολίτες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πηγαίνουν στην περιφέρεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πληθυσμός σε πολλά σημεία της χώρας διπλασιάζεται χωρίς όμως να υπάρχουν οι δομές υγείας που μπορούν να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν ούτε τον μόνιμο πληθυσμό.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα για την υγεία που «νοσεί» κι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Κέντρο Υγείας Κιάτου:

Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το 80% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτο.

Κέντρο Υγείας Νεμέας:

Εξυπηρετεί 5.000 μόνιμους κατοίκους. Υπηρετούν μόλις δυο γιατροί και μία νοσηλεύτρια. Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό δεν λειτουργούν, ούτε υπάρχει ασθενοφόρο για την διακομιδή των έκτακτων περιστατικών.

Κέντρο Υγείας Γκούρας:

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Υπηρετεί ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια. Το ασθενοφόρο που υπάρχει είναι σε κακή κατάσταση και συνήθως είναι ακινητοποιημένο. Εκτός λειτουργίας είναι το μικροβιολογικό τμήμα και το Ακτινολογικό εργαστήριο.

Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου:

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Επτά νοσηλευτές καλύπτουν τις βάρδιες σε δύο κλινικές ταυτόχρονα ! Στην ορθοπεδική και την χειρουργική.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) δεν υπάρχουν γιατροί παρά μόνο νοσηλευτές.

Την απογευματινή και την νυχτερινή βάρδια στην Καρδιολογική κλινική και την Μονάδα Εμφραγμάτων την καλύπτει μία νοσηλεύτρια.

Αναλώσιμα υλικά συχνά δεν υπάρχουν ενώ τα εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν με προσωπικό που έχει μετακινηθεί από τα κέντρα υγείας!

Κέντρο Υγείας Πάργας:

Δεν λειτουργεί καθημερινά αφού οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι τεράστιες. Εφημερεύει τις μονές ημέρες του μήνα, με ένα Παθολόγο.

Κέντρο Υγείας Καναλακίου:

Εφημερεύει εκ περιτροπής με το υποστελεχωμένο κέντρο υγείας της Πάργας. Υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Περιφερειακό Ιατρείο Σύβοτα:

Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανοικτό μέχρι το μεσημέρι

Περιφερειακό Ιατρείο Πέρδικας:

Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανοικτό μέχρι το μεσημέρι

Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου:

Άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν μπαίνει σε εφημερίες. Κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού:

Εμποροβιοτέχνες και άλλοι κάτοικοι της περιοχής προμηθεύουν με αναλώσιμα υλικά το κέντρο υγείας.
Συχνά το προσωπικό αγοράζει υλικά που λείπουν. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, μάζεψαν 24 ευρώ και αγόρασαν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο.

Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας:

Εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. Οι ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά καλύπτονται από τις δωρεές των κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ