ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΔΣΑ για Λύτρα: Επικοινωνιακές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Πρόεδρος ΔΣΑ για Λύτρα: Επικοινωνιακές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός

INTIME NEWS / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Κριτική στην ανακοίνωση της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, άσκησε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω ανακοίνωση «επικοινωνιακού τύπου παρέμβαση» 

Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός σημείωσε πως «η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε πως «ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

«Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περiπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς».

Έκανε, δε, λόγο για «επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της».

«Έτσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα» ανέφερε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ