ΕΛΛΑΔΑ

Τα γυαλιά ηλίου και...τα μάτια σας!

Τα γυαλιά ηλίου και...τα μάτια σας!
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Να τον-την προσέχεις σαν τα μάτια σου, συνηθίζουμε να λέμε, όμως τα μάτια μας, στ αλήθεια τα προσέχουμε;

Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας UN-A και UV-B τα τελευταία χρόνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους οφθαλμούς μας, αν δεν προσέξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου.

Η απορροφητικότητα των γυαλιών ηλίου δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φακού. Η σκιά που δημιουργεί ένα μαύρος ή ένα σκούρος καφέ φακός απλά ξεκουράζει τα μάτια, δεν τους δίνουν άλλη προστασία επισημαίνουν οι οπτικοί.

Οι φακοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους οργανικούς και σε αυτούς από κρύσταλλο. Το υλικό του φακού θα πρέπει να απορροφά 100% την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς να διαλέξουμε γυαλιά ηλίου

Εάν είμαστε σε χώρα του βορρά το χρώμα του φακού μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα χρειαζόμαστε έναν φακό πιο σκούρο που θα επιτρέπει στα μάτια να ξεκουράζονται.

Επίσης τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μέσα στο κατάστημα οπτικών αλλά και έξω στον ήλιο.
Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά θα πρέπει να επιτρέπει σε αυτόν που τα φοράει να βλέπει καθαρά χωρίς να τον «τυφλώνει» ο ήλιος.

1220207

Πηγή: Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

« Όταν μπαίνουμε στο σκοτάδι, η κόρη του ματιού ανοίγει γιατί πρέπει να μπει φως. Όταν λοιπόν βάλουμε ένα σκούρο γυαλί, μη απορροφητικό, η κόρη ανοίγει και μπαίνει περισσότερη ακτινοβολία μέσα στα μάτια» με αποτέλεσμα να προκαλούμε μερικές φορές και μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια όπως μας εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου οπτικών – οπτομετρών Ελλάδος, Γιάννης Νικολαράκος.

Οι βλάβες από τα «μαϊμού» γυαλιά ηλίου:

  • πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη (κάποιες φορές και στην ηλικία των 50 ετών)
  • κερατίτιδα
  • φωτοκερατίτιδα (εγκαύματα του κερατοειδούς)
  • φωτοφοβία
  • αμφιβληστροειδοπάθειες
  • εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • καρκίνος των βλεφάρων

«Εάν κάποιος δεν έχει χρήματα για αγοράσει γυαλιά ηλίου, ας πάρει ένα καπέλο για να κάνει σκιά στα μάτια του. Είναι προτιμότερο από τα κακής ποιότητας γυαλιά» υποστηρίζει, ο οπτικός Γιάννης Νικολαράκος.

Γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς μπορούν να φορούν και τα παιδιά αλλά μετά από την ηλικία των 2 ετών. Είναι απαγορευτικό όμως να φορούν γυαλιά από μαγαζιά με παιχνίδια.

Η αντικατάσταση των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να γίνεται όταν αρχίζει να θολώνει ο φακός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ