ΕΛΛΑΔΑ

Οι κίνδυνοι της παραλίας

Οι κίνδυνοι της παραλίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όσοι είστε τυχεροί και χαίρεστε την θάλασσα μακριά από τα αστικά κέντρα μπορείτε άφοβα να νιώσετε και πάλι παιδιά!

Να ξαπλώσετε δηλαδή απευθείας πάνω στην άμμο χωρίς κανένα φόβο, λένε οι δερματολόγοι.

Δεν ισχύει όμως τα ίδιο και για τις ξαπλώστρες. Εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση πετσέτας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να « τσιμπήσετε» κάποια δερματική μόλυνση.

Ας πάμε τώρα μέσα στο νερό...

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, θα πρέπει να βγείτε από την θάλασσα και να εφαρμόσετε στο σημείο που ήρθε σε επαφή το δέρμα σας με τα πλοκάμια, αμμωνία ή αντισταμινική αλοιφή. Στη συνέχεια για μεγαλύτερη προστασία καλό θα είναι κάνετε επάλειψη με αλοιφή που περιέχει κορτιζόνη και αντιβίωση ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή, όπως μας λέει ο διδάκτωρ δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κακέπης.

Αν ο λουόμενος έχει αλλεργικό ιστορικό ίσως χρειαστεί να πάρει και αντισταμινικά χάπια ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις να κάνει ένεση αδρεναλίνης διότι όπως τονίζει ο κύριος Κακέπης, υπάρχουν αναφορές για αναφυλακτικά σοκ.

Σε περίπτωση που πατήσετε αχινό, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα αγκάθια του διότι αν παραμείνουν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικού.

Έτσι προτιμότερο είναι να επισκεφτείτε τον πλησιέστερο γιατρό ώστε με την βοήθεια του μεγεθυντικού φακού να αφαιρεθούν σωστά όλα τα αγκάθια.

Τα αγκάθια της δράκαινας επίσης μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν. Συνήθως παρουσιάζετε ερυθρότητα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονος πόνος.

Όσοι δεν είναι αλλεργικοί μπορούν να το αντιμετωπίσουν με αλοιφές. Όσοι όμως έχουν ευαισθησία θα πρέπει να πάνε σε ιατρείο ή σε κέντρο υγείας για να τους χορηγηθεί ενδοφλεβίως κορτιζόνη και αντιβίωση.

Τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας στη παραλία

  • Αντισταμινικό ζελ
  • Μικτή κρέμα/ κορτιζόνης – αντιβίωσης

Οι αλλεργικοί θα πρέπει, επιπλέον, να έχουν:

  • Αντισταμινικά χάπια
  • Χαπια κορτιζόνης
  • Ένεση αδρεναλίνης

Ενώ μετά την επιστροφή σας από την παραλία και το μπάνιο που θα κάνετε θα πρέπει να σκουπίσετε προσεχτικά τα πόδια σας ανάμεσα στα δάχτυλα. Η υγρασία σε αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσει μύκητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ