ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου - Είχε καλύψει τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Πέθανε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου - Είχε καλύψει τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

ΙΝΤΙΜΕ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου. Στην διάρκεια της καριέρας της είχε καλύψει, μεταξύ άλλων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την εξέγερση του Μάη του '68 στη Γαλλία, ενώ είχε πάρει συνεντεύξεις από εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Καντάφι.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ενημερώνοντας πως η δημοσιογράφος πέθανε την Κυριακή (7/7) σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Η ζωή και η αρχή της καριέρας της

Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου γεννήθηκε το 1934, στον Πειραιά. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Ιστορίας, μιλούσε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.

Το 1961, ξεκίνησε να ασκεί τη δημοσιογραφία στην εφ. «Messager D’ Athènes» και, στη συνέχεια, εργάστηκε στις εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ». Το 1966, συνέχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία στην εφ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», για λογαριασμό της οποίας κάλυψε ιστορικά γεγονότα σε δημοσιογραφικές αποστολές στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή κατά τον Αραβο-ισραηλινό πόλεμο και στη Γαλλία τον Μάιο του 1968.

STEFANOPOYLOY-ALE3ANDRA.jpg

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

ΕΣΗΕΑ

Μια γυναίκα δημοσιογράφος στον πόλεμο - Οι σπουδαίες συνεντεύξεις

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής της πορείας ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και χρονογράφος με τα ψευδώνυμα «Alter Ego» και «Τηλέμαχος», απασχολήθηκε στις εφ. «ΑΘΗΝΑΪΚΗ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΕΣΤΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» ενώ η συνεργασία της με την εφ. «ΕΣΤΙΑ» διατηρήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Σημείο αναφοράς στην καριέρα της αποτελούν οι συνεντεύξεις που της παραχώρησαν ιστορικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η Ίντιρα Γκάντι, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι.

Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου υπήρξε, παράλληλα, πολυγραφότατη συγγραφέας μυθιστορημάτων, σεναρίων και θεατρικών, με έργα όπως: «Μια Ελληνίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ», «Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη του Ελσίνκι», «Η στάσις της Ρωσίας δια την Κωνσταντινούπολιν και τα Στενά», «13 Δεκεμβρίου 1967», «Το μυθιστόρημα της Βασιλικής Δυναστείας της Ελλάδας», «SCOOP (όσα δεν δημοσιεύθηκαν)», κ.ά.

Το 2020, συστήνεται το «ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ», με σκοπό την απονομή Βραβείου Λογοτεχνίας σε δημοσιογράφους για τη σύνταξη και έκδοση βιβλίου, εμπνευσμένου αποκλειστικά από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ