ΕΛΛΑΔΑ

FLiRT: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο στέλεχος του κορονοϊού

FLiRT: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο στέλεχος του κορονοϊού
Pixabay

Έξαρση των κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και μάλιστα έχει κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα νέων στελεχών, γνωστών ως παραλλαγές FLiRT.

Η επικράτηση αυτών των παραλλαγών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, αφού αυτό το διάστημα, οι ειδικοί αποφασίζουν πώς θα διαμορφώσουν το εμβόλιο COVID του φθινοπώρου.

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πιθανότατα τον Μάρτιο, από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία εξετάζουν τα λύματα για να ανιχνεύσουν ίχνη του SARS-CoV-2. Τα στελέχη FLiRT έχουν εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Omicron ήταν μια παραλλαγή του SARS-CoV-2 που επικράτησε στις ΗΠΑ το 2021 και άρχισε να δημιουργεί δικές της υποπαραλλαγές. Μία από αυτές τις υποπαραλλαγές ήταν η JN.1, η οποία εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, οδηγώντας σε αύξηση των νοσηλειών για τον COVID. Η JN.1 έχει επίσης απογόνους. Οι υποπαραλλαγές του στελέχους FLiRT προέρχονται από την υποπαραλλαγή JN.1.11.1.

Γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές FLiRT έχουν δύο μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας τους (τις προεξοχές σε σχήμα ακίδας στην επιφάνεια του ιού) που δεν παρατηρήθηκαν στο JN.1. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι οι παραλλαγές FLiRT είναι κατά τα άλλα γενετικά παρόμοιες με το JN.1 είναι καθησυχαστικό.

Ενώ το στέλεχος JN.1 εμφανίστηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους και ο ιός είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί, τα συμπτώματά του ήταν πιο ήπια από εκείνα που προκλήθηκαν από παραλλαγές στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα σχετικά με το εάν μια ασθένεια COVID θα είναι πιο σοβαρή με τις παραλλαγές FLiRT ή πώς μπορεί να αλλάξουν τα συμπτώματα. Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα ενός ατόμου και η σοβαρότητα της νόσου του COVID συνήθως εξαρτώνται λιγότερο από την παραλλαγή με την οποία έχει μολυνθεί και περισσότερο από το ανοσοποιητικό και τη γενική του υγεία.

Τα μέτρα προστασίας

Αν και ο εμβολιασμός που έχουμε ήδη κάνει μπορεί να μην αποτρέψει τη μόλυνση, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου ενός ατόμου από τον COVID.

Γνωρίζουμε ότι το ενημερωμένο μονοσθενές εμβόλιο, το οποίο σχεδιάστηκε για την παραλλαγή XBB.1.5, λειτούργησε κατά του JN.1 και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα έχει κάποιο βαθμό δράσης και κατά των μεταλλάξεων FliRT. Συστήνεται σε όποιον ανήκει στην τρίτη και τέταρτη ηλικία, καθώς και στα άτομα με προβλήματα υγείας να το κάνουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Ο λόγος είναι ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μια κακή έκβαση από τον COVID είναι η προχωρημένη ηλικία ή οι σοβαρές συννοσηρότητες.

Τα τεστ COVID μπορούν να ανιχνεύουν τα στελέχη FLiRT και οι αντιικές θεραπείες μάλλον παραμένουν αποτελεσματικές εναντίον τους. Το Paxlovid, η κύρια θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους με COVID, δρα σε ένα μέρος του ιού εκτός της ακίδας και είναι σχετικά ανθεκτικό στις παραλλαγές, επομένως θα πρέπει πραγματικά να δρα ενάντια σε πολλές μελλοντικές επαναλήψεις για τον COVID.

Άλλες προληπτικές προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν, όπως η αποφυγή κοντινής απόστασης ή η χρήση μάσκας όταν είμαστε με άτομα που είναι άρρωστα, η ορθή υγιεινή των χεριών, η βελτίωση του αερισμού, και η ενημέρωση για τα επίπεδα μετάδοσης του COVIDανάλογα την περιοχή ή τη χώρα που βρισκόμαστε.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Oι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, όλα τα κρούσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη της FLIRT. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ως χαρακτηριστικά, την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ερώτηση του CNN GREECE εάν οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει πώς εάν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν δεν το έχουν πράξει από το περασμένο φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του COVID-19, όπως ονομάζεται πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας αναφέρει ο καθηγητής, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Βρετανία, το πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο οι άνθρωποι άνω των 75 ετών και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή. Ο συνομιλητής μας αναφέρει ακόμη πώς οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επίσης να λάβουν και αντιϊκή θεραπεία ενός πέντε ημερών.