ΕΛΛΑΔΑ

«Καμίνι» η χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου: Οι πόλεις που θα «ψηθούν» τις επόμενες ημέρες

«Καμίνι» η χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου: Οι πόλεις που θα «ψηθούν» τις επόμενες ημέρες

Ζέστη στο κέντρο της Αθήνας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Σε «καμίνι» διαρκείας μετατρέπεται η χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με το meteo, οι πολύ θερμές για την εποχή καιρικές συνθήκες -ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή (12/07).

Ειδικά στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, η επικινδυνότητα λόγω της θερμής επιβάρυνσης θα φτάσει σε «πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο».

«H επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη», τονίζει το meteo.

heatmeteo.jpg

Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία ανάλογα με το επίπεδο της θερμής επιβάρυνσης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - meteo.gr

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - meteo.gr

Αναφέρει ακόμη πως στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για τους άνω των 65 και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Οι πέντε πόλεις που θα «ψηθούν» έως τη Δευτέρα (15/07)

Για «μαραθώνιο ζέστης» προειδοποιεί την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας και παρουσιάζει τις αναμενόμενες θερμοκρασίες των επόμενων ημερών σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας. Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι τιμές των θερμοκρασιών σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να έχουν αποκλίσεις.

tsatrafillias.jpg

Η πορεία της θερμοκρασίας σε 5 πόλεις μέχρι τη Δευτέρα (15/7) από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

Γιώργος Τσατραφύλλιας/Facebook

Κίνδυνος πυρκαγιάς ακόμα και με μια σπίθα

Την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς ακόμα και με μια σπίθα, περιέγραψε ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως τόνισε, ο θερμός και ξερός καιρός αυξάνουν πάρα πολύ την ευκολία να υπάρξει πυρκαγιά και οι συνθήκες αυτές φαίνεται πως θα επικρατούν σε σταθερή βάση το φετινό καλοκαίρι.

Σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ένα πάρα πολύ επικίνδυνο μείγμα που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο μιας πυρκαγιάς εφόσον ξεσπάσει.

«Είναι όλα πάρα πολύ εύφλεκτα, χρειάζεται μία σπίθα για να υπάρξει φωτιά και κάτω από αυτές τις συνθήκες η φωτιά ακόμη και με μέτρια ένταση ανέμων και ασθενείς ανέμους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δυναμική, να παντρευτεί πολλές φορές με την ατμόσφαιρα και να έχουμε δασικές πυρκαγιές όπως είχαμε το 2021, θα θυμίσω, που δεν είχαμε ιδιαίτερες εντάσεις όταν δυστυχώς εκδηλώθηκε» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως και την Κυριακή (17/07)

Πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες έως και την Κυριακή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αύριο Πέμπτη (11/07) ο υδράργυρος θα φτάσει έως 40 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ την Παρασκευή (12/07) θα σκαρφαλώσει πιθανότατα έως 41.

Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία το Σάββατο (13/07) αλλά και την Κυριακή (14/07) και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν, κυρίως στα ορεινά, τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 11-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στη ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τις μεσημβρινές ώρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη, τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 2 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν, κυρίως στα ορεινά, τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ