ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες θανάτου νεαρού Αλβανού στο Τ.Α. Πατησίων

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες θανάτου νεαρού Αλβανού στο Τ.Α. Πατησίων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έπειτα από διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, έχει ήδη ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τη θανατηφόρα πτώση νεαρού ανδρός, αλβανικής καταγωγής, από το 2ο όροφο του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων, στις 3 Αυγούστου 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 11 Αυγούστου, και αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση. Επίσης υπογραμμίζεται ότι Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών την επόμενη ημέρα του συμβάντος, στις 4 Αυγούστου, απέστειλε έγγραφο στην πρεσβεία της Αλβανίας, προκειμένου να αναζητηθούν και να ενημερωθούν οι συγγενείς του θανόντος.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο νεαρός, πρώην κρατούμενος, ο οποίος παρουσιαζόταν στο Αστυνομικό Τμήμα στο πλαίσιο περιοριστικών όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος, έπεσε θύμα βασανισμού και ανθρωποκτονίας από τους αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές Αρχές απέκρυψαν το περιστατικό για οκτώ ολόκληρες μέρες. Μάλιστα, οι συγγενείς του θανόντος επικαλούνται την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία, στον οποίο ανέθεσαν την εξέταση της σορού, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν κακώσεις.

Από πηγές της ΕΛΑΣ έγινε γνωστό ότι ο Αλβανός έπεσε από τον δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος, λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του εκεί και αφού οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι είχε εκδοθεί νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για ληστεία στον Πειραιά, αλλά δεν πρόλαβαν να του το ανακοινώσουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και βίντεο που δείχνει τον θανόντα να κινείται μόνος του στον διάδρομο του Τμήματος, λίγο πριν την πτώση.

Επίσης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κατά την νεκροτομή διαπιστώθηκαν κακώσεις, που όμως παραπέμπουν στην πτώση, ωστόσο επισημαίνουν ότι η επίσημη έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σε αλβανικά ΜΜΕ σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό υπηκόου Αλβανίας, μετά από πτώση του από το δεύτερο όροφο του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων την 3-8-2016, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

* Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την 11-08-2016, αναμενομένης της ιατροδικαστικής έκθεσης.

* Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών την 04-08-2016 απέστειλε έγγραφο στην Πρεσβεία της Αλβανίας για το προαναφερόμενο περιστατικό, προκειμένου να αναζητηθούν και να ενημερωθούν οι συγγενείς του θανόντος.

* Βρίσκεται σε εξέλιξη η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού, με διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ