ΕΛΛΑΔΑ

Ο σακχαρώδης διαβήτης και οι υψηλές θερμοκρασίες

Ο σακχαρώδης διαβήτης και οι υψηλές θερμοκρασίες
REUTERS/Mario Anzuoni

Οι αντοχές του οργανισμού δοκιμάζονται συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να ταλαιπωρήσουν ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η καθηγήτρια Παθολογίας- Ενδοκρινολογίας, Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη μιλά στο CNN Greece και εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2.

Ενυδάτωση

Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν δεν έχουν ρυθμίσει το σάκχαρο τους.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χάνουν περισσότερα υγρά με την άδηλο αναπνοή (μέσω του δέρματος και των πνευμόνων) αλλά και από την συχνή διούρηση .

Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να πίνουν πολύ νερό, τουλάχιστον 3 λίτρα ημερησίως.

Ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ακόμη και μια ελαφρά αφυδάτωση, εμποδίζει την ινσουλίνη που παίρνουν, να δράσει.

Διατροφή

Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση φρούτων με αυξημένη ποσότητα σακχάρου όπως το σταφύλι και τα σύκα, ιδιαίτερα όσοι κάνουν χρήση ινσουλίνης. Τις ημέρες με καύσωνα μάλιστα, θα πρέπει να τα αποφεύγουν τελείως.

Τα υγιεινά σνακ όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να «κόψει» την πείνα του.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Κράκερ, πατατάκια, μπισκότα, ανθρακούχο νερό με γεύσεις φρούτων, χυμοί με πολύ ζάχαρη και αναψυκτικά καθώς ανεβάζουν πολύ το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Αλκoόλ

Στο τέλος του γεύματος ο ασθενής μπορεί να πιει ένα ποτήρι κρασί. Απαγορεύεται όμως να είναι νηστικός και να πίνει. Όπως επικίνδυνος είναι και ο συνδυασμός αλκοόλ με αντιδιαβητικά χάπια καθώς μπορεί να προκληθεί υπογλυκαιμία.

Επίσης καλό θα είναι όταν ο διαβητικός πιει κρασί να μην φάει και φρούτο στο ίδιο γεύμα.

Ένδυση

Να μη αφήνουν ακάλυπτες για πολύ ώρα μεγάλες επιφάνειες στο σώμα τους όπως στέρνο, πλάτη, μηρούς διότι με την άδηλο αναπνοή ο οργανισμός αφυδατώνεται.

Άθληση

Επιτρέπεται η άθληση είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα ώστε η θερμοκρασία να μην είναι τόσο υψηλή, δηλαδή να μην ξεπερνά τους 28 βαθμούς κελσίου.

Μάλιστα μετά από πολύ ώρα κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες στις διακοπές (όπως ποδήλατο, κανό) ίσως χρειαστεί να μειωθεί η δόση της ινσουλίνης ή κάποιων φαρμάκων.

Πέλματα

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν θα πρέπει να περπατούν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο διότι δεν έχουν καλή αίσθηση της θερμοκρασίας οπότε μπορεί να πάθουν εγκαύματα χωρίς να το καταλάβουν.

Σε σημεία με βράχια καλό θα είναι να φορούν κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς. Σε περίπτωση όμως που διαπιστώσουν ότι τραυματίστηκαν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Και οι λόγοι είναι δύο: πρώτον έχουν μειωμένα αντισώματα και δεύτερον εξαιτίας του σακχάρου ο ρυθμός επούλωσης της πληγής είναι αργός.

Φάρμακα

Τα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξηρό και σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία 28 με 30 βαθμούς κελσίου.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέχουν την έκθεση τους στον ήλιο και τη ζέστη και να προτιμούν τους χώρους με κλιματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ