ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος

Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Ελεύθερος αφέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Βασίλης Στεφανάκος, έπειτα από εννέα χρόνια κράτησης.

Πρόκειται για τον πιο γνωστό βαρυποινίτη της χώρας μας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην εντυπωσιακή απόδραση με ελικόπτερο του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» άνοιξαν οι πόρτες του Κορυδαλλού για τον Βασίλη Στεφανάκο. «Ο πελάτης μου αποφυλακίστηκε μετά την εφαρμογή του νόμου 4322, όπως και τόσοι άλλοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με την εφαρμογή του ίδιου νόμου» λέει ο δικηγόρος του, Βασίλης Καπερνάρος.

Πρόκειται για το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο οποίος έχει προκαλέσει στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις.

Ο επίμαχος νόμος του 2015 – πέραν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ανήλικους και χρήστες ναρκωτικών – καθορίζει και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων. Προβλέπεται η απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση του ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη και έως και η μείωση του χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών.

Επίσης μειώνεται, υπό προϋποθέσεις το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό τον όρο των κρατουμένων με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο νόμος 4322 τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε, όμως, να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Έτσι ο Βασίλης Στεφανάκος μπόρεσε να κάνει χρήση της εφαρμογής του νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ