ΕΛΛΑΔΑ

Ιταλία: Νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό, λέει ο Γ. Χουλιάρας

Ιταλία: Νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό, λέει ο Γ. Χουλιάρας
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην κεντρική Ιταλία, που άφησε πίσω του και νεκρούς. REUTERS/Remo Casilli

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού στην Ιταλία ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στην «επίσκεψη» του Εγκέλαδου τα ξημερώματα στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμη να «πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς».

Επεσήμανε ακόμα, ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Τόσο ο Γεράσιμος Χουλιάρας όσο και ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επεσήμαναν με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές που σημειώθηκαν κυρίως στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία.

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ