ΕΛΛΑΔΑ

Mαξίμου για τηλεοπτικές άδειες: Bάζουμε τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

Mαξίμου για τηλεοπτικές άδειες: Bάζουμε τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει το ντροπιαστικό "προνόμιο" να μην έχει ποτέ διενεργήσει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές απαντώντας στη σχετική φημολογία αναφέρουν πως ο αριθμός τον αδειών θα είναι οριστικά τέσσερις. «Τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, σήμερα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί ζημιογόνοι, που επιβίωναν χάρη στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια – τράπεζες – πολιτικοί», ανταλλάσσοντας την πολιτική στήριξη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με θαλασσοδάνεια. Καμία συζήτηση, λοιπόν, για επιπλέον άδειες, με βάση τα σημερινά δεδομένα», λένε.

Όσον αφορά το πως θα προχωρήσει η διαδικασία μετά το διαγωνισμό στην κυβέρνηση αναφέρουν πως «μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την ανάδειξη των κατόχων των τεσσάρων αδειών, θα ακολουθήσει επανέλεγχος των πόθεν έσχες και χρόνος για έκδοση αποφάσεων επί τυχόν προσφυγών με μορφή ασφαλιστικών μέτρων. Η πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις του τιμήματος θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη (οι άλλες δύο εντός 12 και 24 μηνών). Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη. Από τη στιγμή που θα υπάρξουν νόμιμα αδειοδοτημένα ιδιωτικά κανάλια, η DIGEA είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να μεταφέρει το σήμα αυτών και κανενός άλλου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, θα ακολουθήσει με ταχύτατο ρυθμό ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ