ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Αντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη»

Τηλεοπτικές άδειες: Αντίστροφη μέτρηση για τη «μάχη»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ερωτήματα, απορίες, ακόμη και ενστάσεις περιελάμβανε η μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψήφιων του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε για το θέμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30ης Αυγούστου, ξεκίνησε την Πέμπτη με τη διαδικασία προσομοίωσης, ενώ την Παρασκευή ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής, ενώ τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το πώς θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

Η προσομοίωση ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών ωρών και ολοκληρώθηκε περίπου στις εννέα το βράδυ. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από το αναμενόμενο, καθώς “έγινε” εικονική δημοπράτηση και των τεσσάρων αδειών, με τη διαφορά ότι δεν έγιναν πραγματικές προσφορές, αλλά και ότι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων βρισκόταν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.

Από πλευράς κυβερνητικού σχεδιασμού, όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη, διαδικασία που θα διεξαχθεί σε μία κλειστή και καλά φυλασσόμενη ΓΓΕΕ.

Διαξιφισμοί και σε πολιτικό επίπεδο

Η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση και σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση για άλλη μια φορά σχετικά με τη διαδικασία.

«H Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, με αφορμή την παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει πως «η Ν.Δ. λειτουργεί - με μικρή χρονοκαθυστέρηση - ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ενστάσεις επί της διαδικασίας εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά να μιλά για «πρόβα τζενεράλε για την αριστερή διαπλοκή», ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια" και δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση».

«Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μία κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μία απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων σε δήλωσή του σημειώνει πως « Δεν ζούμε στην βόρεια Κορέα, είμαστε σε μια χώρα που έχει διδάξει τον όρο «δημοκρατία» σε κάθε γωνία του κόσμου. Άρα το να πάμε σε μια λύση των 4 καναλιών είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να μην αφήσει στο δρόμο χιλιάδες πολιτών μας. Υπάρχει λύση, μέσω της επανασύστασης του ΕΣΡ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ