ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων

Τι αλλάζει στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων
Eurokinissi

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την έκδοση διαβατηρίου.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η παρουσία δύο μαρτύρων για την ταυτοποίηση και η χρήση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ αντί της ταυτότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ημερησίας», τα στοιχεία του αιτούντος και των μαρτύρων θα διασταυρώνονται μέσω πρόσβασης των αρμοδίων υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων στο πληροφοριακό σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με την προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ., στοιχεία που επίσης διασταυρώνονται ηλεκτρονικά.

Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Στην ίδια περίπτωση, δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία των περιπτώσεων (α) και (β) της προηγούμενης παραγράφου. Τα στοιχεία του βεβαιούντος γονέα ή του έχοντα την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ανηλίκου πιστοποιούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ