ΕΛΛΑΔΑ

Με κοινωνικό πρόσημο η ατζέντα Τσίπρα για τη ΔΕΘ

Με κοινωνικό πρόσημο η ατζέντα Τσίπρα για τη ΔΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Εντατική προετοιμασία για την ΔΕΘ και την ευρωμεσογειακή Σύνοδο των ηγετών του Νότου ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα στο Μαξίμου, αν και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι εκ των πραγμάτων επικεντρωμένο στην διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί ήδη ενδελεχώς για την διαδικασία του διαγωνισμού και μάλιστα δεν κρύβει την ενόχλησή του για το «ντελίριο» όπως το χαρακτηρίζει που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Κάτι που φάνηκε άλλωστε από όσα είπε και στην συνέντευξή του στη Realnews διαβεβαιώνοντας ότι ο διαγωνισμός θα γίνει με τον πλέον αδιάβλητο και διαφανή τρόπο.

Εκ παραλλήλου βεβαίως έχει ζητήσει αναλυτικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του σε σχέση με το περιεχόμενο της ομιλίας του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας ότι η παρέμβασή του θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ανάκαμψης στην κοινωνία σε μία χρονική συγκυρία που το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η πρωθυπουργική ομιλία εκ των πραγμάτων δεν θα περιλαμβάνει υποσχέσεις για το αύριο, ούτε ασφαλώς δεσμεύσεις για παροχές. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ως τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων και μάλιστα έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του, ποια σημεία από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα έχουν υλοποιηθεί.

Σε γενικές γραμμές το Μαξίμου δείχνει να αναγνωρίζει πως η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συνδυαστεί με ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα πει πως «τα δύσκολα είναι πίσω» και πως ακολουθούν καλύτερες ημέρες καθώς υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στην επιστροφή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που θα της επιτρέψει σταδιακά να βγει στις αγορές, κίνηση που θεωρείται σημαντική κυρίως για λόγους συμβολισμού σε πρώτη φάση.

Το Μαξίμου δίνει βεβαίως ιδιαίτερη έμφαση και στην σύνοδο των ηγετών του Νότου -και μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως τέτοιου μεγέθους πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα- ένα παραπάνω καθώς αυτή θα ασχοληθεί με ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της ανάληψης πρωτοβουλιών κατά της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ