ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα δελφίνια από την Φινλανδία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τέσσερα δελφίνια από την Φινλανδία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Τέσσερα δελφίνια από τη Φινλανδία φιλοξενούνται από την Κυριακή στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Τα δελφίνια αφίχθηκαν με ειδική πτήση που διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους –πισίνες σε κατάλληλο αεροσκάφος, συνοδεία Φινλανδών φροντιστών και του επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. Robert Gojceta.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, τα τέσσερα αυτά δελφίνια μεταφέρονται από μία κλειστή και πεπαλαιωμένη εγκατάσταση, σε μία σύγχρονη και με τριπλάσιο όγκο νερού, ευάερη και ανοιχτή στον αθηναϊκό ήλιο και τον έναστρο ουρανό μας, που πληροί τις πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές καθώς είναι πιστοποιημένη από τις σχετικές Διεθνείς Αρχές, χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για την μελλοντική τους ευζωία.

Τα εν λόγω δελφίνια (3 αρσενικά και ένα θηλυκό) βρίσκονταν για 35 χρόνια στο Δελφινάριο Σαρκανιέμι που ανήκει στη Δημοτική Αρχή του Tampere. Οικονομικοί λόγοι που σχετίζονταν με το κόστος επιβαλλόμενης ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεών του Δελφιναρίου, οι οποίες δεν πληρούσαν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων, υποχρέωσαν την διακοπή της λειτουργίας του, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από τη στιγμή που η επαναφορά στην άγρια φύση δελφινιών που βρίσκονται υπό ανθρώπινη φροντίδα δεν επιτρέπεται από Διεθνείς Συμβάσεις Προστασίας των ειδών αυτών, -αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση- οι Φινλανδικές αρχές κατέφυγαν σε επείγουσα αναζήτηση άμεσης λύσης, η οποία αφορούσε την ανεύρεση εναλλακτικών τόπων διαμονής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δελφίνια αυτά και την αποφυγή άλλων δυσάρεστων επιλογών, μεταξύ των οποίων και της ευθανασίας που απερρίφθη άμεσα από την φινλανδική πλευρά.

Η πολύμηνη αναζήτηση ενός καταλληλότερου χώρου, ο οποίος θα πληρούσε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ασφάλεια και ευζωία τους σε ένα καλύτερο περιβάλλον, οδήγησε στην τελική επιλογή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και άμεσα κινητοποιήθηκαν τόσο οι φινλανδικές, όσο και οι ελληνικές αρχές.

Δύο από τα δελφίνια, ηλικίας 36 ετών το αρσενικό και 38 ετών το θηλυκό, τα οποία θα περάσουν εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, έχουν γεννηθεί στην φύση και τέθηκαν υπό ανθρώπινη φροντίδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σημειώνεται ακόμα και επισημαίνεται ότι η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται πλέον στα Δελφινάρια που είναι μέλη της ΕΑΑΜ. Τα άλλα δύο δελφίνια είναι απόγονοι τους και είναι αρσενικά, 23 και 20 ετών.

Η έλευση των συγκεκριμένων τεσσάρων δελφινιών αυξάνει σε οκτώ τον συνολικό αριθμό των δελφινιών που φιλοξενούνται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ