ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Τηλεοπτικές άδειες: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Το δωμάτιο... εκστρατείας και αναμονής για τις τηλεοπτικές άδειες. CNN Greece

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα... για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που ξεκινάει σήμερα στις 9 το πρωί. Η διαδικασία γίνεται με αρκετούς συμμετέχοντες να εκφράζουν παράπονα και ενστάσεις για τον διαγωνισμό και την κυβέρνηση να απαντά ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη και δικαιότερη διαδικασία. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Παπάζογλου

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στον χώρο οι εκπρόσωποι της εταιρίας που έχει την ευθύνη του διαγωνισμού. Λίγο μετά τις 8 το πρωί άρχισαν να προσέρχονται οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν μία από τις τέσσερις άδειες. Την πόρτα της ΓΓΔΕ πέρασαν μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Θεόδωρος Κυριακού και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων εταιριών που διεκδικούν μία από τις τέσσερις άδειες.

Λίγο αργότερα στον χώρο προσήλθε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της διαδικασίας

singular2

Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη Διαύγεια, ότι οι νύφες είναι τέσσερις και οι γαμπροί οκτώ. Και το σίγουρο είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, ισχύει το «όλα του γάμου δύσκολα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που εξεδόθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βρυώνης έμεινε τελικά εκτός καθώς προέκυψε πρόβλημα με την υποψηφιότητά του. Αντιθέτως, κανονικά συμμετέχει στον πλειστηριασμό ο Χρ. Καλογρίτσας για τον οποίο επίσης είχε υπάρξει ζήτημα.

Συγκεκριμένα, για τον κ. Βρυώνη, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Οι οκτώ υποψήφιοι για τις άδειες είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Προέκυψε ζήτημα με τον συνήγορο του Δημοσίου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha ο Γιάννης Ματζουράνης, συνήγορος του δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπήρξε και δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκης, ενός εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνσιμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μαντζουράνης υπήρξε νομικός εκπρόσωπος του κ. Μαρινάκη στην αίτηση εξαίρεσης κατά του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου που έχει το φάκελο της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και η οποία ήταν να εκδικαστεί στα μέσα Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο κύριος Μαντζουράνης υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά είναι δικηγόρος του συγκατηγορούμενου του Μαρινάκη Θόδωρου Κουρίδη, δικηγόρου της ΕΠΟ.

Το θρίλερ με τις υποψηφιότητες Καλογρίτσα και Βρυώνη

Ένα μίνι-θρίλερ εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα όταν προέκυψε πρόβλημα με τις δύο υποψηφιότητες. Η κινητοποίηση στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν άμεση και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έσπευσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου, Ιωάννης Μαντζουράνης.

Τα προβλήμα με τον επιχειρηματικό όμιλο Καλογρίτσα ήταν ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα, κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την εγγυητική επιστολή του Φίλιππου Βρυώνη η οποία προέρχεται από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, είναι διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή να μην γίνουν δεκτές οι δύο εγγυητικές επιστολές και να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στα «άδυτα» του διαγωνισμού

porta security

Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης και για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το CNN Greece μπορείτε να δείτε το δωμάτιο το οποίο θα αποτελέσει το «στρατηγείο» της διαδικασίας και το οποίο είναι σφραγισμένο, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει κατά 500.000 ευρώ στην αρχή ενώ στη συνεχεία η επιτροπή θα μπορεί να αυξάνει το τίμημα σταδιακά μεχρι να μείνουν δυο υποψήφιοι που θα παραδώσουν τις πρόσφορες τους σε κλειστό φάκελο και η άδεια θα κατακυρωθεί στον Πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός, όπως παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες η διαδικασία θα είναι σε συνεχή εξέλιξη και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να την παρακολουθούν διαρκώς.

Σε σημερινές δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για το πότε θα σταματήσουν να εκπέμπουν όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε στο Real FM ότι «προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ