ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 5.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Περισσότεροι από 5.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI

Νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στη Μυτιλήνη, με τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί να αγγίζουν πλέον τους 5.000, αριθμός που σε ποσοστό φτάνει το 15% των κατοίκων της πόλης.

Το πρωί της Τρίτης περισυνελέγησαν 90 πρόσφυγες από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου. Τη Δευτέρα έφτασαν στο νησί 175 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 88 αφίχθησαν στη Λήμνο. Στη Σάμο, αντίθετα, οι ροές συνέχισαν να είναι μηδενικές.

Χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που αφίχθησαν σήμερα, στη Μυτιλήνη βρίσκονται 4.846 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 3.309 και στη Σάμο 1.002. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.157 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη προκάλεσαν χθες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο hot spot της Μόριας, με αποτέλεσμα περίπου 150 νεοαφιχθέντες να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής στο hot spot.

Xαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης σύμφωνα με το ΑΠΕ είναι ότι λεωφορεία με πρόσφυγες περιμένουν για ώρες στη Μόρια, ενώ, όπως καταγγέλλεται, δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και σε όσους ζητούν να πάνε στην τουαλέτα.

Κορύφωση όλων των παραπάνω ήταν ότι έπειτα από ανεπιτυχείς «διαπραγματεύσεις», το Λιμενικό υποχρεώθηκε σήμερα να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί στον χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο έως ότου γίνουν αποδεκτοί για καταγραφή στη Μόρια.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκάλεσε την οργή του λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοιάρχου Νικόλαου Πασσάδη, ο οποίος χθες με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας -το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης- κατήγγειλε την παρουσία των μεταναστών στο λιμάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ