ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει λόγω ΕΝΦΙΑ το Άσυλο Ανιάτων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει λόγω ΕΝΦΙΑ το Άσυλο Ανιάτων

Άσυλο Ανιάτων: SOS, ξανά

«Υπάρχει φόβος να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να μην μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα και τρόφιμα για τους ασθενείς αν δεν πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ» λέει στο CNN Greece η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη.

Στα γραφεία του ιδρύματος έφτασε σήμερα η... λυπητερή. Το έγγραφο του ελληνικού δημοσίου αναγράφει ότι θα πρέπει να καταβληθούν για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 1.028.000,05 €.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα 887 ακίνητα που έχει το ίδρυμα στην κατοχή του –μετά από δωρεές- για τα οποία πέρυσι είχε καταβάλει 908.839,73€

Μάλιστα από τα 887 ακίνητα, όπως μας εξηγεί η πρόεδρος, τα 396 είναι άδεια, χωρίς ενοικιαστές οπότε δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο στο Άσυλο Ανιάτων.

«Θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε ακίνητα για να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά αν το κάνουμε αυτό δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών» υποστηρίζει η κυρία Ηλιάδη.

Αυτό που ζητά από την πολιτεία, η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, είναι να σταματήσει να αντλεί τόσο μεγάλο μέρος από τους πόρους του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι για το οικονομικό έτος 2015, τα έσοδα του Ασύλου από μισθώματα ήταν 2.170.000 ευρώ.

Συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και άλλοι φόροι για το Οικονομικό Έτος 2014) 1.825.000 ευρώ!

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 84% των εσόδων αποδόθηκε στο δημόσιο, μας λέει. Ενώ τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την πρόεδρο, διατέθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Το Άσυλο Ανιάτων πριν από λίγες ημέρες πούλησε 4 ακίνητα και εξόφλησε τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ήταν περίπου 4.000.000 €.

Οι 3 από τις 6 πτέρυγες παραμένουν κλειστές, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για να λειτουργήσουν. Έτσι, ενώ το Ίδρυμα θα μπορούσε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε πάνω απο 360 ασθενείς, δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Τι είναι το Άσυλο Ανιάτων


Το Άσυλο Ανιάτων είναι ένα από τα αρχαιότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό την περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Αυτή την στιγμή φροντίζει 180 ασθενείς, ηλικίας από 18 ετών μέχρι τα βαθιά τους γεράματα- και απασχολεί 112 εργαζόμενους (νοσηλευτές σε 24ωρη βάρδια, γιατρούς και φυσιοθεραπευτές) .

Όσοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα βαριάς μορφής, τα οποία έχουν προκληθεί από νοσήματα όπως εγκεφαλοπάθειες και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πάνω από το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και το 20% είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια.

Το σύνολο των ασθενών δεν έχει την δυνατότητα να συντηρηθεί εκτός του ασύλου αφού έχει μηδενικά έσοδα.

Ο κάθε ασθενής κοστίζει στο Άσυλο Ανιάτων, 15.000 ευρώ ετησίως.

Ο ΕΟΠΥΥ δίνει 25 ευρώ/ ημερήσιο νοσήλιο δηλαδή καλύπτει ένα μέρος του κόστους. Η διαφορά επιβαρύνει το άσυλο, όχι τον ασθενή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ