ΕΛΛΑΔΑ

Κουρουμπλής: Με νομοθετική ρύθμιση θα επιλυθούν άμεσα προβλήματα των παιδικών σταθμών

Κουρουμπλής: Με νομοθετική ρύθμιση θα επιλυθούν άμεσα προβλήματα των παιδικών σταθμών
Οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών θα διασφαλιστεί με την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, ενώ σύντομα θα ακουλουθήσουν παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα για την ανεμπόδιστη λειτουργία των δομών, μετά τη διερεύνηση και τον εντοπισμό προβλημάτων από επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα για το θέμα των ωφελούμενων προγράμματος νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής, 2016-17».

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα για τις οικογένειες που δεν έλαβαν voucher για τη συμμετοχή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ – μεΑ).

Πρόσθεσε, δε, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για τη φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη και ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι των 52 εκατ. ευρώ πέρσι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, ο ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης και μέλη της ΚΕΔΕ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη σύσκεψη «ενδιαφέρουσα» και σε εξαιρετικό επίπεδο, «ως απότοκο της εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στο υπουργείο και στους κοινωνικούς εταίρους, όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΚΕΔΕ».

Επισήμανε δε ότι «ο καλόπιστος και παραγωγικός διάλογος είναι αυτός που δίνει διέξοδο στα ζητήματα».

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα που εφαρμόστηκε φέτος για την τοποθετήση των μικρών παιδιών στα προγράμματα παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα που επιχειρεί να έχει διαφάνεια και δικαιοσύνη, αλλά παρουσιάζει και ορισμένα ζητήματα που χρήζουν διόρθωσης.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει σε διάταξη, η οποία θα ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και θα συστήσει επιτροπή, η οποία (με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Οκτωβρίου) θα δει τι ζητήματα προκύπτουν, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Παρά τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από πέρυσι και σχεδόν τα επταπλάσια χρήματα από πρόπερσι για να στηρίξει το πρόγραμμα, παραμένουν οι ανάγκες και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Μπαλάφας είπε, μιλώντας για τη συνεργασία, ότι το υπουργείο ακολουθεί την τακτική της συνεννόησης με τους δήμους, την ΚΕΔΕ και τους κοινωνικούς φορείς και όχι αυτήν της δημιουργίας τετελεσμένων.

Τόνισε δε ότι στο πνεύμα αυτό και ως συνέχεια προηγούμενης τακτικής εξελίχθηκε και η συγκεκριμένη σύσκεψη.

Ο κ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι υπήρξε θετική εξέλιξη, «η οποία θα επιβεβαιωθεί και στο επόμενο διάστημα».

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι «πολύ έγκαιρα είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος»· φόβοι που –όπως λέει χαρακτηριστικά– επιβεβαιώθηκαν.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επανέλαβε τα αιτήματά της:

  • κανένα παιδί να μη μείνει εκτός δομών
  • να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα.


Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα «να έχουμε εργαζόμενους τόσους όσοι χρειάζεται να έχει ο κάθε δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός».

Ωστόσο, χαρακτήρισε «ατυχή την επιλογή της κ. Φωτίου να μην παραστεί, με δεδομένο ότι περιμέναμε συγκεκριμένες απαντήσεις και αντιπροτάσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, από την καθ’ύλην αρμόδια για το νέο σύστημα φιλοξενίας των παιδιών στις δομές».

Επίσης, σημείωσε ότι «ως ΚΕΔΕ δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, με συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, τη διασφάλιση όλων των παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε».

Στη συνάντηση από πλευράς ΚΕΔΕ, πλην του κ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Απόστολος Κοιμήσης (δήμαρχος Αμφιλοχίας), Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης–Συκεών), Γιώργος Ιωακειμίδης (δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη) και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Βαγγέλης Πάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ