ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις άδειες... τι;

Μετά τις άδειες... τι;

Η τριήμερη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής όμως η επόμενη κιόλας μέρα ανοίγει ένα νέο κύκλο στο τηλεοπτικό πεδίο. 

1. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωση των αδειών στους νέους (και κάποιους παλαιούς) καναλάρχες θα γίνουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια από όσους έχασαν άδεια.

2. Εντός 20ημέρου θα ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» των 4 νέων ιδιοκτητών καναλιών και έως τότε οι άδειες θεωρούνται προσωρινές.

3. Έως τον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του ΣΤΕ για την συνταγματικότητα του νόμου. Αν κριθεί ως αντισυνταγματικός θα ακυρωθεί η διαδικασία και θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

4. Η Digea εντός τριμήνου, μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ θα πρέπει να ρίξει «μαύρο» στους σταθμούς που λειτουργούν τώρα αλλά δεν πήραν άδεια. Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι της Digea που είναι και ιδιοκτήτες καναλιών θα πρέπει να διακόψουν την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των σταθμών τους. Και εδώ αναμένονται νομικές μάχες.

5. Οι νέοι καναλάρχες που δεν διαθέτουν άδεια τώρα, σύμφωνα με το νόμο έχουν προθεσμία 3 μηνών για να αρχίσουν να στελεχώνουν τους σταθμούς και ακόμη 6 μήνες για τεχνικές εγκαταστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ χαμένων και κερδισμένων στην αδειοδότηση.

6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης θα γίνει προκήρυξη για τις περιφερειακές άδειες.

7. Πιθανώς άμεσα θα προχωρήσει και το ψηφιακό φάσμα όπου δεν αποκλείεται να προκύψει «χώρος» και για επιπλέον άδεια εθνικής εμβέλειας.

8. Αν και ο νόμος προβλέπει και θεματικές άδειες , ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα προκηρυχθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ειδησεογραφικού περιεχομένου. Θα είναι π.χ. μουσικού, ντοκυμαντέρ κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ