ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιλογές για όσους δεν πέρασαν στο Πανεπιστήμιο (vid)

Οι επιλογές για όσους δεν πέρασαν στο Πανεπιστήμιο (vid)
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έχουν περάσει, οι βάσεις ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι μελετούν πλέον τα επόμενα βήματά τους. Πολλοί κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ, υπάρχουν, όμως, επίσης αρκετοί οι οποίοι δεν τα κατάφεραν.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece η Director of Talent Acquisition & HR Services, σε εταιρεία συμβούλων κ. Έλενα Σκαρπαθιώτη, υπάρχουν πάντα λύσεις και επιλογές, καθώς «οι πολλοί δρόμοι περνάνε έξω από τα πανεπιστήμια».

«Στην Ελλάδα που φαίνεται ότι τα πρακτικά επαγγέλματα έχουν ζήτηση αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν, μπορούν να βρουν και να δουλέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επιλογές είναι δύο: είτε ξαναπροσπαθούν να περάσουν σε κάποια σχολή της επιλογής τους ή ακολουθούν κάποια άλλα επαγγέλματα για τα οποία χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, αλλά έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Τα παιδιά που θα επιλέξουν τις πανελλήνιες έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο σίγουροι γι’ αυτό που θέλουν να κάνουν και έχουν τη δυνατότητα ενός ακόμα χρόνου προετοιμασίας», σημειώνει και επισημαίνει ότι υπάρχει και η επιλογή του εξωτερικού, η οποία, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι ευημερούν και για τους οποίους δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά κατάρτιση, την οποία μπορούν να αποκτήσουν από κάποια ιδιωτική σχολή ή και κατευθείαν μέσω της εργασίας.

«Η βασική συμβουλή για αυτούς που δεν θέλουν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές, είναι να μην χαθεί χρόνος. Θα πρέπει σύντομα να κάνουν την έρευνά τους και να αποφασίσουν τι είναι αυτό που τους αρέσει και κατά πόσο αυτό συνδέεται με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς», τονίζει και προσθέτει ότι η εργασιακή εμπειρία πέρα του βιοποριστικού θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με αυτό που φαντάζονται ως επαγγελματική αποκατάσταση.

«Η εξέλιξη του καθενός μας μέσω της μάθησης δεν τελειώνει ποτέ. Οποιοδήποτε επάγγελμα και να επιλέξουμε υπάρχουν πάντα τρόποι να το βελτιώσουμε και να μπορέσουμε να χαράξουμε την πορεία της εξέλιξής μας μέσω αυτού», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ