ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Συνεχίζεται ο «μαραθώνιος» για τη δημοπράτηση των 4 αδειών

Τηλεοπτικές άδειες: Συνεχίζεται ο «μαραθώνιος» για τη δημοπράτηση των 4 αδειών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τη νύχτα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι τρεις από τις τέσσερις άδειες που πρόκειται να δοθούν.

Από το πρωί έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου διεξάγεται για δεύτερη ημέρα η δημοπρασία παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς έχει γίνει μπαράζ αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Στην είσοδο του κτιρίου δικαστικοί επιμελητές θυροκόλλησαν τους φακέλους τους με τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσαν όλοι οι υποψήφιοι για τηλεοπτική άδεια

"Βροχή" ασφαλιστικών μέτρων

Πρώτος εμφανίστηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί ο δικαστικός επιμελητής του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο οποίος θυροκόλλησε τα ασφαλιστικά μέτρα του σταθμού κατά της συμμετοχής της εταιρίας συμφερόντων Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, εξηγώντας ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο δικαστικός επιμελητής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και ακολούθησαν έξι νέα ασφαλιστικά μέτρα από τους υπόλοιπους διεκδικητές αδειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα που ασκεί ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 κατά της συμμετοχής της Dimera (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) στο διαγωνισμό ενώ ασφαλιστικά μέτρα έχει καταθέσει και το Mega το οποίο βρέθηκε από νωρίς εκτός της τελικής φάσης της διαδικασίας.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ενώ αργά το μεσημέρι έγινε η θυροκόλληση του φακέλου με τα ασφαλιστικά μέτρα και από την εταιρεία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Συνολικά 10 φάκελοι θυροκολλήθηκαν.

asfalistika2 copy

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπράτηση για την πρώτη άδεια κράτησε πάνω από οκτώ ώρες και έπειτα από την ολοκλήρωση της δημοπράτησης και της δεύτερης άδειας, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει διάλειμμα.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ και θα εκδοθεί ανακοίνωση με τους τέσσερις πλειοδότες και τα ποσά έναντι των οποίων πήραν τις τηλεοπτικές άδειες.

Γεροβασίλη: Εγγυημένη η διαφάνεια

Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε σίγουρη για την ομαλή ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως υπάρχουν εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας της διαδικασίας.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα του διαγωνισμού η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως «προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής μέχρι 90 ημέρες για τους αναδόχους που δεν διαθέτουν ήδη κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. «Στη συνέχεια η Digea, με δεδομένες τις αρμοδιότητές της, δεν θα μπορεί να μεταφέρει το σήμα σταθμών χωρίς άδεια.

Οι εποχές του «μαύρου» έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν με (τη Νέα Δημοκρατία και) το “μαύρο” στη δημόσια τηλεόραση. Ο καθένας θα πρέπει να πληρώσει για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού. Αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. 27 χρόνια δεν έγινε, τώρα θα γίνει», τόνισε η ίδια.

Κρέτσος: Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος τόνισε ότι εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, ενώ τόνισε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα ξεκινήσει η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν.

Οι υποψήφιοι, τα σενάρια και τα φαβορί

Τα σενάρια παρουσιάζουν ως φαβορί για τις πρώτες άδειες «νέους παίκτες» του τηλεοπτικού πεδίου που εμφανίζονται πρόθυμοι να διαθέσουν μεγάλο ποσό για προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν μία από τις τέσσερις άδειες.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).

Οι οκτώ υποψήφιοι για τις άδειες είναι:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ