ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Τσιρώνη–Αγοραστού για περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερών αποβλήτων

Συνάντηση Τσιρώνη–Αγοραστού για περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερών αποβλήτων
Παλαιότερη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη (πρώτος από αριστερά) με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (τρίτος από αριστερά) κατά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Μακρά συνάντηση εργασίας είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Οι δύο συζήτησαν συγκεκριμένα έργα και δράσεις, ενώ οι προτάσεις του κ. Αγοραστού αφορούσαν στην έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε την απαιτούμενη γνωμοδότησή του, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιρώνης στον Κώστα Αγοραστό κατά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την εφ' όλης της ύλης συνάντηση, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τη μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή υπουργό να επισημαίνει: «Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι από τα καλύτερα. Βρίσκεστε σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις επιστρέψω στην Αθήνα είναι από τα πρώτα που θα υπογράψω, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει και την πρόταση που του κατέθεσε ο κ. Αγοραστός να υπάρξει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που θα προκύψουν για τη διαχείριση (συντήρηση–λειτουργία) της λίμνης Κάρλας μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο περιφερειάρχης ανέδειξε ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού στη λίμνη Κάρλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αφού ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για τις επενδύσεις αξιοποίησης της βιομάζας στη Θεσσαλία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η αξιοποίηση της βιομάζας μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Στη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός ζήτησε επίσης από τον κ. Τσιρώνη:

  • Οι διαδικασίες που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος να είναι ευέλικτες και λειτουργικές «για να μην μπλοκάρουν στη γραφειοκρατία και, αντίθετα, να έχουν αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον».
  • Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών όταν αυτή γίνεται στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα προκειμένου «να ξεκινούν γρήγορα και τα έργα αλλά και οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ