ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Πελοπόννησος και Θεσσαλονίκη μετράνε τις πληγές τους

Κακοκαιρία: Πελοπόννησος και Θεσσαλονίκη μετράνε τις πληγές τους

Πελοπόννησος και Θεσσαλονίκη προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την πολύ σοβαρή κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας την Τρίτη. Ο συνολικός απολογισμός είναι 4 νεκροί σε Μεσσηνία και Λακωνία ενώ μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη παραμένει αγνοούμενη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρέθηκε στην Καλαμάτα και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Οι περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξουν άμεσα μέτρα υπέρ των πληγέντων.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε στο ΑΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο .

Σύμφωνα με τον υπουργό οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι ανά την επικράτεια πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

kako

Πηγή:Εurokinissi

Την Τρίτη η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 στην Λακωνία.

Όσον αφορά την αγνοούμενη, εντοπίστηκε από τα συνεργεία το Ι.Χ. αυτοκίνητο με αναμμένα αλάρμ το οποίο οδηγούσε κινούμενη στον δρόμο Νέας Μηχανιώνας-Επανομής Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημά της, χωρίς έκτοτε να έχει δώσει σημεία ζωής.

kako3

Πηγή: ΕUROKINISSI

Συνολικά 400 πυροσβέστες και άντρες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ συγκρότησαν 110 συνεργεία, που με 90 οχήματα και τέσσερα ερπυστριοφόρα ανέλαβαν να αντλήσουν τα νερά στις πληγείσες ανά τη χώρα περιοχές. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο διέσωσαν 24 άτομα στον Νομό Θεσσαλονίκης, 29 στη Λακωνία και 21 στη Μεσσηνία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Όπως αναφέρει το Patrisnews.gr προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά σημεία του νομού Μεσσηνίας, με πλημμυρισμένους δρόμους, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας.

kako4

Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές και στη Λακωνία

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη. Το μεσημέρι της Τρίτης οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 25 άτομα από σούπερ μάρκετ στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη στη Λακωνία, όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Ευρώτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή.

Άλλο ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες. Συνολικά στη Λακωνία η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 125 περιστατικά.

lakonia

Πηγή: Εurokinissi

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κινδυνεύει το χωριό Έλος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνονται προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχει και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ