ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Επαναπροωθήσεις και νέες αφίξεις στα νησιά

Προσφυγικό: Επαναπροωθήσεις και νέες αφίξεις στα νησιά
REUTERS/Yiannis Kourtoglou (φωτογραφία αρχείου)

Την ώρα που γίνονται ξανά επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, από τη Μυτιλήνη, οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται, επαναφέροντας το προσφυγικό στην ατζέντα.

Την Πέμπτη -μετά από αρκετό καιρό- αναχώρησε από τη Μυτιλήνη με προορισμό τα τουρκικά παράλια αριθμός προσφύγων, στο πλαίσιο των επαναπροωθήσεων, μία μέρα μετά την επιστολή του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα άλλοι 106 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε 9.584.

Συγκεκριμένα, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη το πρωί, στη Μυτιλήνη έφτασαν 61 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Χίο 45. Στη Σάμο οι ροές ήταν για μια ακόμα μέρα μηδενικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη είναι 5.114, στη Χίο 3.441 και στη Σάμο 1.029.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ