Θεοφάνεια: Η «Καμήλα» και οι «Φωταροί» αναβίωσαν στον Πολύγυρο
Το έθιμο της «Καμήλας»
ΑΠΕ - ΜΠΕΜε την αναβίωση δύο εθίμων, της «Καμήλας» στη Γαλάτιστα και των «Φωταρών» στο Παλαιόκαστρο, γιόρτασε ο Δήμος Πολυγύρου Χαλκιδικής τα φετινά Θεοφάνεια.
Μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, πολλοί ήταν οι επισκέπτες από διάφορες περιοχές, που επισκέφτηκαν τη Γαλάτιστα για να παρακολουθήσουν το έθιμο της «Καμήλας», που έχει τις ρίζες της στην Τουρκοκρατία. Τότε ο Αγάς του χωριού λέγεται πως άρπαξε μια όμορφη κοπέλα, τη Μανιώ, προκειμένου να την κλείσει στο χαρέμι του.
Έθιμα με ρίζες στην Τουρκοκρατία
Τα αγόρια του χωριού, με αρχηγό τον αγαπημένο της, κατασκεύασαν μία καμήλα, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από αυτή, ενώ άλλοι μασκαρεμένοι την ακολουθούσαν και γύριζαν όλη την περιοχή, προκειμένου να βρουν την άτυχη κοπέλα.
Φέτος για άλλη μία χρονιά οι νέοι του χωριού ανέλαβαν την αναβίωση του εθίμου, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των επισκεπτών και επισκεπτριών, που συμμετείχαν στο δρώμενο με χορούς. Όσοι επισκέφτηκαν τη Γαλάτιστα είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά τον βυζαντινό πύργο της, που ήταν ανοιχτός για το κοινό.

Με χωρούς υποδέχονται τα Θεοφάνεια στον Πολύγυρο Θεσσαλονίκης
ΑΠΕ - ΜΠΕΟι «Φωταροί»
Στο Παλαιόκαστρο έλαβε χώρα ένα άλλο έθιμο, «Οι Φωταροί», στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Ο «Βασιλιάς» του δρώμενου, που είχε «ορκιστεί» από το προηγούμενο βράδυ, εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τους Φωταρούς, που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές.
Ξεχωριστή φιγούρα αποτέλεσε ο μάγειρας, ο οποίος κρατούσε ένα λουκάνικο δεμένο σε κοντάρι, που οι πιο τολμηροί, εν μέσω χωρών και τραγουδιών επιχειρούσαν να το αρπάξουν, δεχόμενοι τα χτυπήματα των Φωταρών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα έθιμα των Θεοφανείων που αναβιώνουν στην Βόρεια Ελλάδα - Η ρίψη του Σταυρού και οι βουτηχτάδες
SPONSORED
Πρώτη ήττα για Ντουπλάντις μετά από σχεδόν τρία χρόνια και 40 νίκες - Ποιος του στέρησε την κορυφή
20:00
Στις «φλόγες» ξανά η Μέση Ανατολή - «Νόμιμοι στόχοι ΗΠΑ, Ισραήλ και οι σύμμαχοι τους», λέει το Ιράν
19:49
Ο Αντονέλι νέος «πρίγκιπας» στο GP του Μονακό - 5η σερί νίκη για τον 19χρονο Ιταλό «πιλότο» της F1
19:40
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα πυρηνικά»: Τι δήλωσε η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν για τις ΗΠΑ
19:31