ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ βάζουν «φωτιά» στις τιμές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ βάζουν «φωτιά» στις τιμές
Επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Πιο βαθειά θα κληθούν να βάλουν φέτος το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές, που θα πληρώσουν ακριβότερο κατά περίπου 10% το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Με βάση τις τωρινές τιμές διύλισης, αλλά και τον νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Έθνος.

Πρακτικά, θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους νέους «τσιμπημένους» έμμεσους φόρους που θεσπίστηκαν στο τέλος της περασμένης άνοιξης, όταν έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο από 0,23 ευρώ που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν.

Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ προσαρμόστηκε στο 24% από 23%, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ