Παπαζάχος: Παραμένει το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στις Κυκλάδες
Γενική άποψη των Φηρών
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΠαραμένει πιθανό το σενάριο να υπάρξει ισχυρότερος σεισμός εκτίμησε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.
«Αυτές οι σεισμικές ακολουθίες έχουν παροδικές υφέσεις και εξάρσεις, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η ύφεση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, θα είναι μόνιμη», εξήγησε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες.
«Παρακολουθούμε τη Σαντορίνη και την παραμόρφωση του εδάφους από δορυφόρους, συστήματα υψηλής ακρίβειας GNSS και όταν δούμε ότι τα μεγέθη ηρεμούν, θα είμαστε πιο ήσυχοι αναφορικά με την επόμενη μέρα στο νησί», επεσήμανε.
Στο ερώτημα εάν συνδέεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο καθηγητής απάντησε ότι «ούτε το ηφαίστειο του Κολούμπου ούτε αυτό της Σαντορίνης δεν έχουν ηφαιστειακή δραστηριότητα αυτήν τη στιγμή. Δεν βγαίνει λάβα», εξηγώντας παράλληλα την κίνηση του μάγματος που τροφοδοτεί εν δυνάμει τα ηφαίστεια.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες - Αυξημένη εδαφική παραμόρφωση
Τα μικρότερα Ρίχτερ φέρνουν επιστροφή των εργαζομένων στη Σαντορίνη - Τι λέει ο δήμαρχος
Καθηγητής Γεωλογίας: «Δημιουργούνται δύο νέοι ηφαιστειακοί κρατήρες - Δεν είναι πρωτόγνωροι σεισμοί»
Live οι κοινές δηλώσεις Ρούμπιο - Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή τους
10:08
Θεοδωρικάκος: «Έρχεται δύσκολος χειμώνας» - Η απάντηση σε Τσίπρα για τον «υπουργό ακρίβειας»
10:06
Εύα Μαρί Σεντ: Πέθανε στα 102 η «ξανθιά μούσα» του Χίτσκοκ
10:00
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Νέα γραμμή παραγωγής 30.000 φιαλών την ώρα με επένδυση €16 εκ.
10:00