ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμη η Κρήτη για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων-Τι λέει στο CNN Greece ο Δήμαρχος Ρεθύμνου

Έτοιμη η Κρήτη για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων-Τι λέει στο CNN Greece ο Δήμαρχος Ρεθύμνου
EUROKINISSIΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ (φωτογραφία αρχείου)

Με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προαναγγέλλει τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων σε ολόκληρη την Κρήτη, κάτι που αποφασίστηκε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που συνεδρίασε στο Ηράκλειο.

Όπως τονίζει στο έγγραφο αυτό ο κ. Μουζάλας, οι φιλοξενούμενοι στα κέντρα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 500 ανά δομή ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για φιλοξενία σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως ότι η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή.

«Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μιλώντας στο CNN Greece o δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως από την αρχή δεν υπήρξε καμία αντίρρηση στο σχέδιο αυτό καθώς θα πρέπει και η Κρήτη να αναλάβει μερίδιο ευθύνης σχετικά με το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού.

2580660

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI (φωτογραφία αρχείου)

«Δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει αυτό, αρκεί να γίνει οργανωμένα και να μην δημιουργήσουμε μία ακόμη εστία δυστυχίας για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να μην τραυματίσουμε στην οικονομία του, τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ο νομός Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece o δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, θα βρει κατάλληλα σπίτια ώστε να φιλοξενηθούν ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που αναλογεί «ώστε να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να φιλοξενηθούν σωστά αλλά και να μην δημιουργηθούν πάλι οι σκηνές αίσχους που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Οι περίπου 500 πρόσφυγες πρόκειται να φιλοξενηθούν σε όλες τις γύρω περιοχές αλλά και σε πολλά χωριά καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης η ύπαιθρος είναι έρημη «και υπάρχουν σπίτια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά».

«Στην Κρήτη», συνεχίζει «υπάρχει η διάθεση, αλλά και η φιλοσοφία μας είναι διαφορετική. Εδώ πρόσφυγες και μετανάστες ενσωματώνονται στην κοινωνία και έχουν δουλειά να κάνουν. Οι περιουσίες στην ύπαιθρο είναι εγκαταλελειμμένες, θα μπορούν λοιπόν και την ύπαιθρο να αναζωογονήσουν και οι ίδιοι να έχουν εισοδήματα και έτσι να είναι και οι ίδιοι ωφέλιμοι για την τοπική κοινωνία αλλά και να νιώθουν παραγωγικοί», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

Τι αναφέρει το έγγραφο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα

«Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο κ. Μουζάλας, αφού αναφέρεται στο προσφυγικό, επικεντρώνεται με εννέα σημεία στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των δομών Προσωρινής Φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης, ενημερώνοντας ότι:

1. Οι χώροι φιλοξενίας που προτείνονται από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές και μη προδιαγραφές.

2585032

Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (φωτογραφία αρχείου)

2. Η χωρητικότητα - δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας ορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να τηρείται η απαιτούμενη αναλογία σε προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 500 άτομα ανά Δομή. Τα αναφερόμενα δεν αποκλείουν σαφώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση και η αποφυγή οποιουδήποτε πληθυσμιακού συνωστισμού, που θα δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ένταξης και αναστάτωσης στις τοπικές κοινωνίες.

3. Η χρηματοδότηση για τις όποιες κατασκευαστικές ή τεχνικές εργασίες, δύναται να χρηματοδοτηθούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ.

4. Ο σχεδιασμός των Δομών Προσωρινής φιλοξενίας περιλαμβάνει, τόσο τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (αναψυχής, εστίασης, λατρείας κλπ), όσο και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ).

5. Σε όλες τις Δομές Προσωρινής φιλοξενίας που είναι υπό την διοίκηση και την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπάρχουν, και έχει προβλεφθεί για τα εν λόγω κέντρα της περιφέρειας Κρήτης, η παρουσία, τόσο ΜΚΟ, όσο και διεθνών οργανισμών, που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και τη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών διανομής απαιτούμενων ειδών καθημερινής χρήσης, υπηρεσιών προστασίας ευάλωτων ομάδων (ασυνόδευτων ανηλίκων μονογονεϊκών οικογενειών κλπ) και πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών.

6. Τη διατροφή και σίτιση δύναται να αναλάβουν, είτε ΜΚΟ, είτε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αναθέσουν τις εν λόγω διαδικασίες σε εταιρείες catering.

7. Αναφορικά με το θέμα Δημόσιας Ασφάλειας, επισημαίνεται ότι την εξωτερική φρούρηση έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη διασφάλιση του ένστολου προσωπικού σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι οι δομές λειτουργούν, επίσης σε 24ωρη βάση, θα υπάρχει πολιτικό προσωπικό ασφαλείας.

8. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω θέσεις που αφορούν τη δυναμικότητα των κέντρων Φιλοξενίας, δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή. Το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού παρακολούθησης του πληθυσμού, αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του. Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας.

9. Επιλέξιμοι χώροι για φιλοξενία θα είναι και ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι, οι οποίοι χρήζουν ελαφρών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης, προκείμενου να είναι βιώσιμοι και κατοικήσιμοι.

2585098

Πηγή: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ(φωτογραφία αρχείου)

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αναφερθεί με ρητό τρόπο ότι εφ’ όσον υπάρξει δυνατότητα, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού) για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημόσια ή δημοτικά κτίρια, θα έχει την αμέριστη στήριξή μας και φυσικά θα οδηγήσει σε αναστολή του σχεδιασμού μας που αφορά τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων δομών φιλοξενίας στην Κρήτη.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το υπουργείο, των δράσεων του εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται και προσαρμόζεται, λόγω της δυναμικής φύσης του θέματος και δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας του Κρητικού πληθυσμού, των φορέων διοίκησης του σε θέματα υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών, τόσο στο παρελθόν, αλλά και στην παρούσα φάση, προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία και δεσμευόμαστε για τη συμβολή και τη μέριμνα όλων των θεμάτων που άπτονται της φιλοξενίας προσφυγικού πληθυσμού στην Κρήτη» .

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ