ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό

Στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό

Το δρόμο προς το κοινοβούλιο παίρνει η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της επίμαχης σύμβασης αναμένεται να κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης απόψε ή το αργότερο αύριο.

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος αυτής της εβδομάδας και να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η επικύρωση της σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού συμπεριλαμβάνεται στα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι πιθανόν να καταφύγει σε επείγουσες διαδικασίες.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνονται ως στόχοι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και η δημιουργία μίας περιοχής - οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, και ενός μητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας, που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι «ο Αγοραστής θα προχωρήσει στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου εκτάσεως τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως και θα χαρακτηρίζεται από βλάστηση που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και τη χλωρίδα της Αττικής».

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ τον Ιούλιο του 2016, η αξιοποίηση του Ελληνικού θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας 75.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των έργων στο ακίνητο, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης και 15.000 επιπλέον θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς.

Στα άμεσα δημοσιονομικά οφέλη η ίδια μελέτη δεν προσμετρά μόνο το τίμημα της σύμβασηςς αλλά και πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας, υπολογίζοντας τα φορολογικά έσοδα περίπου στα 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της μελέτης.

Η μελέτη κάνει λόγο και για συμβολή της ανάπτυξης του ακινήτου στο ΑΕΠ της χώρας. Για το 2041 – έτος ολοκλήρωσης της 25ετούς επένδυσης - το ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 2,4% ή 7,42 δισεκατομμύρια υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η επένδυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ