Βρέθηκε σκελετός από το ναυάγιο των Αντικυθήρων
Το ιστορικό και μυστήριο ναυάγιο των Αντικυθήρων του 1ου αιώνα, αποκαλύπτει τα μυστικά του σταδιακά στο πέρασμα των καιρών.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός σε πολύ καλή κατάσταση από την αρχαιολογική ομάδα που ερευνά το ναυάγιο των Αντικυθήρων, δημιουργώντας την προσδοκία ότι κάποια από τα πολύτιμα μυστικά που κρύβονται στο βυθό της θάλασσας, θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Από το ξεκίνημα των ανασκαφών στο σημείο, έχουν βρεθεί οστά και κρανίο από τέσσερις σκελετούς, ευρήματα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας, αναφέρει το ΑΠΕ.
Από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου, η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole -η οποία ερευνά το ναυάγιο-, ολοκλήρωσε μία δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων μικροαντικειμένων και κεραμικής, σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του.
Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου. Επιπροσθέτως, οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.
Με αφορμή τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της υποβρύχιας έρευνας στα Αντικύθηρα για το έτος 2016, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε και τα νέα εξειδικευμένα εργαστήρια της στην οδό Προπυλαίων,στην Αθήνα, που θα συμβάλλουν στη σύντομη και αποτελεσματικότερη συντήρηση των ευρημάτων του σημαντικού αυτού ναυαγίου. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η έρευνα των Αντικυθήρων τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole.