ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την ένταξη προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την ένταξη προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα
Προσφυγόπουλα παρακολουθούν το μάθημα στην τάξη του εθελοντικού σχολείου «Refugee Education Chios» στη Χίο, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τη δημοσίευση της πρόσκλησης «Ένταξη Προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (ΕΥΣΥΔ ΤΑΜΕ-ΤΕΑΑΠ).

H πρόσκληση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑΑΠ 2014-2020 θα χρηματοδοτήσει μέρος του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΥΔΕΠ).

Στόχος της πρόσκλησης είναι η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, η εξασφάλιση των σχολικών εγχειριδίων και των υπολοίπων σχολικών ειδών (τετράδια, μολύβια κλπ.) για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και η γενικότερη διαμόρφωση των διδακτικών αιθουσών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση σεβόμενη πρωτίστως τα Δικαιώματα του Παιδιού και τηρώντας τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικής ένταξης, στηρίζει έμπρακτα μέσω της εν λόγω πρόσκλησης τα παιδιά των προσφύγων και τις οικογένειές τους.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, καθιστώντας την προάσπισή του αδήριτη ανάγκη. Οι προσφυγικές ροές έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες, οι οποίες καλούν την εκπαίδευση να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο που της αντιστοιχεί. Να λειτουργήσει ως κυρίαρχο μέσο για την ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων, όπως επίσης και ως εργαλείο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Refugee kids Chios 2016 09 14T143140Z 1870982785 D1BEUBGPLSAB RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE SCHOOL

Η Βρετανίδα εθελόντρια δασκάλα Έλεν Μπράνιγκαν (Helen Brannigan) μιλά σε προσφυγόπουλα πριν από το μάθημα του σχολείου «Refugee Education Chios» στη Χίο, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ