ΕΛΛΑΔΑ

Σήριαλ οι τηλεοπτικές άδειες - Τέλος ο Καλογρίτσας... έρχεται ο Ιβάν

Σήριαλ οι τηλεοπτικές άδειες - Τέλος ο Καλογρίτσας... έρχεται ο Ιβάν
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς δεν λένε να κοπάσουν οι εμπλοκές και οι πολιτικές κόντρες.

Η πρώτη σημαντική εμπλοκή με την αποχώρηση του Ιωάννη Καλογρίτσα και η αποκλειστική δήλωση του επιτρόπου της Κομισιόν, Γκίντερ Έντιγκερ στο CNN Greece, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης, «γεννούν» πολλά ερωτήματα για το μέλλον του διαγωνισμού.

Μετά από σχετική ερώτηση του CNN Greece για τα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Έντιγκερ μας απάντησε:

Αναλύουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ζήτημα καθαυτό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών, εάν δηλαδή θα είναι τέσσερα, έξι ή δέκα, είναι υπόθεση του κράτους μέλους. Ανήκει στη δικαιοδοσία των εθνικών Κοινοβουλίων.

Όμως, άλλο θέμα είναι η διαδικασία της αδειοδότησης. Είμαστε της γνώμης πως πρέπει να υπάρχει εγγύηση της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας. Αλλά τώρα ακούμε φωνές που λένε ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την πολυφωνία των τηλεοπτικών σταθμών και να κλείσει κανάλια. Εμείς χρειαζόμαστε τεκμήρια. Και εάν χρειασθεί, θα κάνουμε τα ενδεδειγμένα βήματα που προβλέπουν οι συνθήκες. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται μάλλον ανακουφισμένη καθώς οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για το πόθεν έσχες και τις φορολογικές εκκρεμότητες του υπερθεματιστή Καλογρίτσα είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Λυτρωτικά φαίνεται ότι λειτούργησε για την κυβέρνηση και η απόρριψη του αιτήματος του κ. Καλογρίτσα για παράταση 48 ωρών ώστε να καταβάλλει την πρώτη δόση του τιμήματος.

Έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Γιάννης Καλογρίτσας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικής άδειας σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τον Καλογρίτσα

«Σήμερα Δευτέρα 26-9-2016 ήταν η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος από τους υπερθεματιστές για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατατέθηκαν από την Παρασκευή 23-9-2016 μέχρι και σήμερα τα Διπλότυπα Είσπραξης από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., των ακόλουθων εταιρειών:

1 Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική Και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Και Ενημέρωσης (Σκάι ΑΕ), ποσού 14.533.333,34 ευρώ.

2 Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.), ποσού 24.633.333,34 ευρώ.

3 Αντέννα TV Ανώνυμος Εταιρεία, ποσού 25.300.000 ευρώ.

Η εταιρεία Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ ΜΑΕ), δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή εκδόθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αρ. πρωτ. 259/26-9-2016 με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος ο οριστικός υπερθεματιστής «Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ ΜΑΕ)», σύμφωνα με την παράγραφο 8.4 της υπ’ αριθ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος. Η δε κατατεθείσα από αυτόν εγγυητική επιστολή της παραγράφου 6.7 της προκήρυξης καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνεπώς, σύμφωνα με την παράγραφο 8.4 της υπ’ αριθ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας και το υπ’ αριθ. 21/30.8 - 2.9/2016 πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, καθίσταται προσωρινός υπερθεματιστής ο πρώτος πλειοδότης στον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων, ήτοι η εταιρεία «Dimera Media Investments Limited». Εφ’ όσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών της μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 8.1 της προαναφερθείσας προκήρυξης, θα καταστεί τότε, οριστικός υπερθεματιστής και θα κληθεί εντός 15 ημερών, από την ανακήρυξη, να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος των 61.500.000 ευρώ».

Μπαράζ εξελίξεων

Η απόφαση του Γιάννη Καλογρίτσα αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις. Σειρά για τη διεκδίκηση άδειας, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, έχουν οι επόμενοι κατά σειρά επιλαχόντες, οι οποίοι είναι το επιχειρηματικό σχήμα Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει ποσό 61, 5 εκατ. ευρώ και το σχήμα του Alpha ποσό 61 εκατ. ευρώ.

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε την πρώτη δόση, εφόσον μας δοθεί το δικαίωμα να αποκτήσουμε την τηλεοπτική άδεια».

Την ίδια ώρα, ο Alpha θέτει θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού, με τον νομικό σύμβουλο του καναλιού να υποστηρίζει ότι σε όλα τα δωμάτια των υποψηφίων υπήρχαν κάμερες στην πόρτα εισόδου-εξόδου, εκτός από αυτό του υιού Καλογρίτσα.

Τι γίνεται με τους άλλους τρεις υπερθεματιστές

Τη Δευτέρα το πρωί το επιχειρηματικό σχήμα του ομίλου ΑΝΤ1 κατέβαλε το ποσό των 25.300.000 ευρώ που του αναλογεί ως πρώτη δόση και κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από δύο ακόμη υπερθεματιστές, τους κ.κ. Αλαφούζο και Μαρινάκη.

Tην Παρασκευή η πλευρά Αλαφούζου κατέβαλε στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πλευρά Μαρινάκη, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ (συνολική προσφορά 73,9 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:

Π. Καμμένος: Οι δήθεν κολλητοί κόβονται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ