ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η πρώτη διάσκεψη του ΣτΕ - Το χρονικό του διαγωνισμού

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η πρώτη διάσκεψη του ΣτΕ - Το χρονικό του διαγωνισμού
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, με θέμα την εκδίκαση των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών κατά της συνταγματικότητας του νόμου για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Η σημερινή διάσκεψη, υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου θα είναι η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία καθώς είναι δύσκολο να εξεταστούν σε μία συνεδρίαση τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν τεθεί. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση των τεσσάρων αδειών.

Πάντως την Τετάρτη, απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που συζητήθηκαν την 17η Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αιτήσεις έγιναν κατά των αποφάσεων του Γ.Γ. ενημέρωσης με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον διαγωνισμό. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν περιλάμβανε 28 παρεμβάσεις. Στις παρεμβάσεις οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).

2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.

4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.

5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Σημειώνεται ότι στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).

Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, αλλά και του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ελευθερίου Κρέτσου, αναφορικά με τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα.

Το χρονικό του διαγωνισμού

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έφερε στη Βουλή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν σίγουρο ότι η διαδικασία θα εξελισσόταν σε θρίλερ.

Η «μητέρα των μαχών» όπως χαρακτηρίστηκε, άρχισε τον Αύγουστο, μετά από μία χρονοβόρα και επίπονη πολιτικά διαδικασία που κράτησε περίπου δέκα μήνες. Ορίστηκε ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, για να μπουν στη διαδικασία της δημοπράτησης.

Πως φτάσαμε όμως στους τέσσερις νέους καναλάρχες; Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή.

Οι 11 υποψήφιοι έμειναν 8

Το σκληρό μπρα ντε φερ με έπαθλο μία από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες ξεκίνησε από την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

1 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι φάκελοι αφορούσαν τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:

1. Σκάι (Ειδήσεις ντοτ κομ – Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής πληροφοριών και Ενημέρωσης)

2. Star Channel (Νέα Τηλεόραση Α.Ε.)

3. ANTENNA TV A.E.

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA (Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Ανώνυμος Εταιρία)

8. EPSILON TV (Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.)

9. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (Ανώνυμη Εταιρία)

10. MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος Α.Ε.)

11. City News ART TV

Στη δεύτερη φάση, πέρασαν 10 υποψήφιοι. Εκτός του διαγωνισμού διεκδίκησης τηλεοπτικών αδειών τέθηκε το κανάλι ΑΡΤ ΤV του Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η αίτησή του δεν συνοδευόταν από παράβολο 30.000 ευρώ.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν πέρασε το MEGA καθώς απορρίφθηκε ο φάκελός του και το Κανάλι Ε, λόγω άκυρης εγγυητικής επιστολής.

Το... Big Brother στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Οι 8 πλέον υποψήφιοι καναλάρχες πέρασαν το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπράτηση των αδειών, σε μία διαδικασία που πολλοί ανέφεραν ότι θύμιζε κάτι από το παλιό reality show, το Big Brother.

Στο πενταόροφο κτίριο της οδού Φραγκούδη φιλοξενήθηκαν για 68 ώρες οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των οκτώ υποψηφίων καναλαρχών, με τα προβλήματα της «συγκατοίκησης» να κάνουν την εμφάνισή τους λίγες μόνον ώρες από τη στιγμή που κλείδωσαν οι πόρτες.

2 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Κάθε όροφος του κτιρίου φιλοξενούσε δύο αντιπροσωπείες, με εξαίρεση αυτήν του Alpha, που είχε ολόκληρο τον πρώτο όροφο δικό της μετά την πρόωρη αποχώρηση του Epsilon TV, αλλά και το επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη, που «κατέλαβε» τον τρίτο όροφο χωρίς συγκάτοικο, έπειτα από κλήρωση.

Στο δεύτερο όροφο μετακόμισαν οι αντιπρόσωποι των εταιρειών Καλογρίτσας Α.Ε. και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος, ενώ τον τέταρτο όροφο μοιράστηκαν οι αντιπροσωπίες του ΣΚΑΪ και του STAR και τον πέμπτο ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τους επιτελείς του και η αντιπροσωπία του ΑΝΤ1.

3 copy

(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ύπνος σε στρατιωτικά ράντζα

Τη στρατιωτική τους θητεία θυμήθηκαν τα αρσενικά μέλη των αντιπροσωπειών των καναλαρχών που βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη ΓΓΕΕ, καθώς κοιμήθηκαν για τρεις νύχτες σε στρατιωτικά ράντζα που είχαν μεταφερθεί στο κτίριο για την φιλοξενία τους. Βεβαίως δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, κυρίως από τις κυρίες μέλη των αντιπροσωπειών, οι οποίες έλαβαν τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπαλλήλου ότι επρόκειτο για ράντζα αξιωματικών και όχι φαντάρων. Ο ίδιος υπάλληλος εξήγησε στις κυρίες ότι τα ράντζα ήταν κατασκευασμένα από κράμα ελαφρού αλουμινίου, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά και ιδιαιτέρως αναπαυτικά.

4

(Πηγή: EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στρατιωτικού στιλ ήταν και τα υπόλοιπα αξεσουάρ του ύπνου, όπως τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες, η ποιότητα των οποίων σχολιάστηκε επίσης αρνητικά από εκείνους που τα χρησιμοποίησαν.

Τουαλέτα με... αριθμό προτεραιότητας

Αν οι συνθήκες του ύπνου δυσκόλεψαν τα μέλη των αντιπροσωπειών μία φορά, αυτές που επικρατούσαν στην τουαλέτα ήταν ακόμη πιο σκληρές. Οι δύο τουαλέτες που βρίσκονται σε κάθε όροφο κλήθηκαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες 12 ατόμων, ανδρών και γυναικών που βρίσκονταν έγκλειστοι στο κτίριο για σχεδόν 70 ώρες. Και δεν ήταν μόνο το κάλεσμα της φύσης, καθώς οι τουαλέτες χρησιμοποιούνταν και για την ατομική υγιεινή των μελών των αντιπροσωπειών που διανυκτέρευσαν για τρεις νύχτες στο κτίριο.

5
(Πηγή: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Ο συνωστισμός και η αναμονή, που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε ακόμη και τη μισή ώρα, ανάγκασε πολλούς από τους αντιπροσώπους των υποψήφιων καναλιών να αλλάξουν τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους κι έτσι ήδη από τη δεύτερη μέρα οι άνδρες εγκατέλειψαν το ξύρισμα, ενώ περιορίστηκε από πολλούς και η κατανάλωση πολλών καφέδων και αναψυκτικών.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που κάποιοι επιστράτευσαν τα άδεια κύπελλα του καφέ, όταν η... κίνηση προς την τουαλέτα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως τις πρωινές ώρες ή μετά τα γεύματα.

Oι 4 καναλάρχες

Μετά από ένα θρίλερ τριών ημερών, η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ολοκληρώθηκε.

Οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές και το τίμημα το οποίο κατέβαλαν για την κατοχύρωση των αδειών είναι οι:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με 43,600 εκατ. ευρώ

2.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) με 52,600 εκατ. ευρώ

3.ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με 75,900 εκατ. ευρώ

4.ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Μαρινάκης) με 73,900 εκατ. ευρώ

Εκτός έμειναν οι:

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) (Star Channel) με πρόταση έως 13 εκατ. ευρώ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (κυπριακή συμφερόντων Βαρδινογιάννη) με πρόταση έως 18 εκατ. ευρώ

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) με πρόταση έως 61 εκατ. ευρώ

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Σαββίδης) με πρόταση έως 61,5 εκατ. ευρώ

Το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο μεταρρυθμίσεων που είχε αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς τον Απρίλιο του 2015 γινόταν λόγος για υπολογισμό εσόδων της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Ανατροπές χωρίς τέλος

Το θρίλερ με τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίστηκε καθώς ο Γιάννης Καλογρίτσας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. Ο επιχειρηματίας υπέβαλε αίτημα για παράταση 48 ωρών ώστε να καταβάλλει την πρώτη δόση του τμήματος, ωστόσο απορρίφθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η απόφαση του Γιάννη Καλογρίτσα πυροδότησε νέες εξελίξεις. Σειρά για τη διεκδίκηση άδειας, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, έχουν οι επόμενοι κατά σειρά επιλαχόντες, οι οποίοι είναι το επιχειρηματικό σχήμα Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει ποσό 61, 5 εκατ. ευρώ και το σχήμα του Alpha ποσό 61 εκατ. ευρώ.

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε την πρώτη δόση, εφόσον μας δοθεί το δικαίωμα να αποκτήσουμε την τηλεοπτική άδεια».

Την ίδια ώρα, ο Alpha θέτει θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού, με τον νομικό σύμβουλο του καναλιού να υποστηρίζει ότι σε όλα τα δωμάτια των υποψηφίων υπήρχαν κάμερες στην πόρτα εισόδου-εξόδου, εκτός από αυτό του υιού Καλογρίτσα.

Σημειώνεται ότι οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και η πλευρά Μαρινάκη κατέβαλαν το ποσό της πρώτης δόσης που τους αναλογούσε.

Το τελευταίο επεισόδιο του... θρίλερ ήταν η αποχώρηση του Γιάννη Καλογρίτσα ενώ άγνωστο παραμένει αν έτσι θα ολοκληρωθεί το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες. Πάντως τα κανάλια που έμειναν εκτός δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και προσδοκούν σε αλλαγή της κατάστασης μέσω δικαστικών αποφάσεων.

neoi

(Πηγή: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ