Το κομβικό συστατικό της μπύρας που «κρύβει» θεραπευτικές ιδιότητες
«Επανάσταση» στην δυτική ιατρική θέλει να φέρει μία καινοτόμος μέθοδος για την παραγωγή και ταχύτατη ανάλυση μακροκυκλικών πεπτιδίων με την αξιοποίηση της μαγιάς μπύρας. Πρόκειται για μόρια που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη ιατρική καθώς συνδυάζουν ακρίβεια, σταθερότητα, ασφάλεια και έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Κα Φοσκάρι της Βενετίας, τροποποίησαν κοινά κύτταρα μαγιάς μπύρας, ώστε να παράγουν διαφορετικά μακροκυκλικά πεπτίδια.
Κάθε κύτταρο μαγιάς λειτουργεί σαν ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο που λάμπει όταν παράγει την ένωση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να εντοπίζουν γρήγορα τα πολλά υποσχόμενα πεπτίδια.
Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές βασισμένες στον φθορισμό, η ομάδα εξέτασε δισεκατομμύρια από αυτά τα μικρο-εργοστάσια μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μια διαδικασία που είναι σημαντικά ταχύτερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Επίσης, η ομάδα διαπίστωσε τις εξαιρετικές ιδιότητες πρόσδεσης αυτών των πεπτιδίων στους στόχους τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η νέα μέθοδος προσφέρει σημαντικές εξελίξεις για την ανακάλυψη φαρμάκων, ειδικά για δύσκολους στόχους που τα συμβατικά φάρμακα δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν.
Ο Αλεσάντρο Ανγκελίνι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κα Φοσκάρι και συντονιστής της μελέτης, τόνισε πως «διευρύνουμε τα όρια αυτής της τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε μακροκυκλικά πεπτίδια που μπορούν να παρέχουν προηγμένες θεραπείες απευθείας σε συγκεκριμένα κύτταρα, φέρνοντας ενδεχομένως επανάσταση στις θεραπείες. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την υγεία των ασθενών και να έχει ουσιαστικές επιστημονικές και οικονομικές επιπτώσεις».
Δήμος Καλλιθέας για τον αγωγό «σιντριβάνι»: «Το ίδιο συμβάν θα επαναληφθεί»
14:56
Αγρότες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός της Εγνατίας στον κόμβο Κερδυλλίων
14:55
Εξαρθρώθηκε ομάδα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ: Ανάμεσα τους γιατροί και φαρμακοποιός
14:47
ΚΚΕ: Ο κρατικός μηχανισμός επιδεικνύει ζήλο κατά των αγροτών και όχι για να προστατέψει τους πολίτες
14:47