ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Καταγγελίες «φωτιά» από Star και Alpha

Τηλεοπτικές άδειες: Καταγγελίες «φωτιά» από Star και Alpha
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Παναγιώτης Λαζαράτος.

Ο νομικός σύμβουλος των καναλιών Star και Alpha, είδε το υλικό που κατέγραφαν οι κάμερες και μετέφερε τις κινήσεις των διεκδικητών και των συνεργατών τους κατά τις ημέρες της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, το κτίριο που φιλοξένησε τους διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών ήταν ένα ‘’ξέφραγο αμπέλι’’ στο οποίο έμπαιναν άτομα χωρίς να περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο, ενώ τόνισε πως δεν τηρήθηκαν πολλές από τις διαδικασίες που θα τον καθιστούσαν αδιάβλητο.

«Σύμφωνα με το υλικό που είδαμε από τις κάμερες που βρίσκονταν στο ισόγειο της εισόδου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, 48 άτομα μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού, αρχηγοί και μέλη των αποστολών των υποψήφιων καναλαρχών αλλά και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας, δεν ελέγχθηκαν. Κάποιοι από αυτούς παρότι το σύστημα ελέγχου χτυπούσε κόκκινο εισέρχονταν χωρίς να τους σταματήσουν για έλεγχο ενώ για κάποιους άλλους ο έλεγχος ήταν ελλιπής», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ο κ. Λαζαράτος επεσήμανε πως σε έναν εκ των ορόφων, τον οποίο χαρακτήρισε «παράξενο», όπου διέμεναν τα μέλη μιας αποστολής υπήρξαν περίεργα ραντεβού.

«Κατά την μελέτη του υλικού των καμερών είδαμε ότι για κάποιες ώρες στις 31/8/2016 η κάμερα η οποία βρίσκονταν έξω από το δωμάτιο μιας συγκεκριμένης αποστολής έδειχνε για αρκετές χρονικό ώρες μόνο την χαραμάδα της πόρτας, στο εσωτερικό της οποία βρίσκονταν ο ένας διεκδικητής μαζί με τους συνεργάτες του», σημείωσε.

Στον ίδιο όροφο υπήρχαν διαφορετικές τουαλέτες για τα μέλη της συγκεκριμένης αποστολής και για τους αστυνομικούς που ήταν υπεύθυνοι για τους ελέγχους, όμως οι αστυνομικοί παρανόμως «προτίμησαν» αυτή που προορίζονταν για την αποστολή συγκεκριμένου διεκδικητή. Ο κ. Λαζαράτος περιέγραψε μάλιστα και συγκεκριμένο περιστατικό, με τη συνάντηση ενός αστυνομικού με τον αρχηγό της συγκεκριμένης αποστολής.

Ο κ. Λαζαράτος ζήτησε την άμεση αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για την ακύρωση και τον έλεγχο του διαγωνισμού, ενώ την Τετάρτη προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Χαρακτήρισε «δύσοσμη φαρσοκωμωδία» τον διαγωνισμό και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του ζήτησε να τον ακυρώσει και να προχωρήσει σε νέα διεξαγωγή διαγωνισμού, ο οποίος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο.

Επιπλέον έκανε γνωστό πως έστειλε τις καταγγελίες και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οποίες αναφέρει και τις δύο μηδενικές προσφορές (ως μη έγκυρες) που κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης.

Η αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης

"Η σημερινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Star και του Alpha, καθώς και οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις – βόμβα» που εντέλει ήταν αστειότητες, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Προσθέτει ακόμη ότι η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια, ενώ η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. "Τα όσα ακούστηκαν σήμερα", επισημαίνει," προκαλούν θυμηδία, αλλά και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο οποίος θα πέσει στο κενό".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ