ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Δαμασκηνός κατά Αμβρόσιου και Μητροπολίτης Παύλος κατά Φίλη

Μητροπολίτης Δαμασκηνός κατά Αμβρόσιου και Μητροπολίτης Παύλος κατά Φίλη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το μέρος του υπουργού Παιδείας, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, παίρνει ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, την ώρα που ο Νίκος Φίλης δέχθηκε νέα «πυρά» από άλλο εκπρόσωπο της Εκκλησίας.

Με επιστολή του ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για τον Νίκο Φίλη, σημειώνοντας: «Θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων “εκκλησιαστικών” προσώπων ακούστηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που οπωσδήποτε σας προσβάλλουν».

Συνεχίζει δε ξεκαθαρίζοντας πως «σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας», προσθέτοντας πως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας».

Την ώρα που ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός συνέτασσε την επιστολή στήριξης προς τον υπουργό Παιδείας, αυτός δεχόταν ακόμη μία επίθεση, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της δικτατορίας, αυτή τη φορά από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο.

«Ὁ ὑπουργός Παιδείας, ὡς κοινός λασπιᾶς, εἶναι πλέον ἀκατάλληλος καί ἀπαράδεκτος συνομιλητής τῆς Ἐκκλησίας» γράφει ο Μητροπολίτης στο romfea.gr και αποκαλεί τον Νίκο Φίλη «γιαλαντζί αριστερό» τον οποίο «τελείωσε ο αληθινός αγωνιστής της αριστεράς, Μανώλης Γλέζος ο οποίο εἶπε μετ’ἐπιτάσεως βλάσφημο καί ἐπί πλέον ὅτι τά λόγια τοῦ κ. Φίλη τά ὅσα ἐξεστόμισε εἶναι «γιά γέλια καί γιά κλάμματα», τόν εἶπε δηλαδή ἀνόητο καί ἐπικίνδυνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ