ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Βρέθηκε ενεργή νάρκη του Β' ΠΠ σε παραλία

Σκόπελος: Βρέθηκε ενεργή νάρκη του Β' ΠΠ σε παραλία
Φωτογραφία Αρχείου Wikipedia

Ένας τουρίστας την ώρα που έκανε βουτιές με τη μάσκα του στην παραλία της Σκοπέλου, βρήκε μια ενεργή νάρκη που χρονολογείται από την εποχή του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενημερώθηκαν αμέσως οι λιμενικές Αρχές της Σκοπέλου οι οποίοι και εντόπισαν το εύρημα σε απόσταση 70 περίπου μέτρων από την ακτή. Λίγες ημέρες αργότερα μετέβησαν στο Λουτράκι της Σκοπέλου άνδρες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι καταδύθηκαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι η νάρκη είναι ενεργή αφού δεν έχει υποστεί διάβρωση.

Η εξουδετέρωσή της όμως ήταν αδύνατη, διότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτείται όλο το νησί και μια πιθανή αστοχία, ενδέχεται να προκαλούσε μεγάλες ζημιές και να βύθιζε την Σκόπελο στο σκοτάδι.

Ήδη ο Δήμος Σκοπέλου και το τοπικό Λιμεναρχείο έχουν αποστείλει έγγραφο στους υπευθύνους της ΔΕΗ, ζητώντας την απομάκρυνση των καλωδίων από το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να επαναληφθεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία εξουδετέρωσης της νάρκης.

Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης και ο Λιμενάρχης Γιώργος Γκάρας:

Πρέπει να εξουδετερωθεί η νάρκη για λόγους ασφαλείας, τώρα που έληξε η τουριστική σεζόν. Αλλά μέχρι τότε, το σημείο που εντοπίσθηκε η νάρκη θα είναι αποκλεισμένο, ήδη φυλάσσεται και έχει σηματοδοτηθεί με σημαδούρα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ