ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέο κύμα παρατεταμένης ζέστης μετά την «ανάσα» δροσιάς - Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Έρχεται νέο κύμα παρατεταμένης ζέστης μετά την «ανάσα» δροσιάς - Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία
Υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα CNN Greece/ Νίκος Ραζής

Ένα νέο κύμα παρατεταμένης ζέστης, που θα έχει διάρκεια 10 ημερών αναμένεται να διαδεχθεί το δροσερό Σαββατοκύριακο (12-13/7) που ακολουθεί, δοκιμάζοντας ξανά την υπομονή των πολιτών, όπως τονίζουν στο CNN Greece, γνωστοί μετεωρολόγοι, ωστόσο ακόμη θερμότερο αναμένεται το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, μετά την «ανάσα» δροσιάς η οποία οφείλεται στους βορειο-δυτικούς ανέμους που επικράτησαν μετά τις μεγάλες ζέστες του πρώτου καύσωνα του Ιουλίου, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ξανά από την Κυριακή (13/7) και κυρίως την Δευτέρα (14/7), φτάνοντας μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την Τρίτη (15/7) και την Τετάρτη (16/7), το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 39 βαθμούς Κελσίου, όχι όμως σε όλη την Ελλάδα.

«Το κύμα ζέστης θα επηρεάσει μόνο στις κλειστές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές όπως ο θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Αργολίδας και η Αττική».

«Δοκιμασία» διαρκείας από τη νέα εβδομάδα

«Πρόκειται για ένα κύμα ζέστης με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που θα φτάσουν στην Αθήνα μέχρι τους 36-38 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον ίδιο να διευκρινίζει όμως «όχι σε επίπεδα καύσωνα αφού ο υδράργυρος θα υποχωρεί κάτω από τους 25 βαθμούς το βράδυ, ενώ παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν έως και 6-7 μποφόρ».

Το κύμα ζέστης θα διαρκέσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου. Ο κ. Γιαννόπουλος υπενθυμίζεται πως πέρυσι την ίδια εποχή, τον Ιούλιο του 2024 καταγράφηκε ο καύσωνας των 17 ημερών, ο μεγαλύτερος όλων των εποχών.

«Ανάσα» δροσιάς αναμένεται να φέρουν οι βοριάδες που θα πνέουν τουλάχιστον μέχρι έξι μποφόρ στο Αιγαίο από την Κυριακή (13/7), ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, προνομιακή θέση έχουν όσες και όσες πρόκειται να ταξιδέψουν στις Κυκλάδες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς στα νησιά του συμπλέγματος θα επικρατούν θερμοκρασίες μέχρι και 27 βαθμούς.

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλά για μία νέα κανονικότητα, σύμφωνα με την οποία πλέον τα μελτέμια θα δροσίζουν τις Κυκλάδες, ωστόσο στα ανατολικά ηπειρωτικά θα επιμένουν επεισόδια ζέστης.

io8nios.jpg

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο Ιούνιος του 2025 στην Αθήνα ήταν από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί, ωστόσο δεν έγινε αντιληπτή η έντασή του, αφενός γιατί του 2024 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος όλων των εποχών και αφετέρου γιατί φέτος έπνεαν μελτέμια για 24 ολόκληρες ημέρες.

Όπως τονίζει ο κ. Αρνιακός το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα που υπάρχουν προς ώρας «πολύ πιο ζεστό, με υψηλότερες θερμοκρασίες που θα φτάνουν ή ακόμη κατά τόπους θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς».

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο

Με υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες αναμένεται να υποδεχθεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη τον Αύγουστο όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του καλοκαιριού που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, η πιθανότητα η μέση θερμοκρασία να διαμορφωθεί μεταξύ 0 και 1 βαθμός Κελσίου, μεταξύ 1 και 2 και άνω των 2 είναι 35%, 38% και 23% αντίστοιχα.

Οι πιθανότητες η μέση θερμοκρασία να διαμορφωθεί μεταξύ 0 και 1 βαθμού Κελσίου είναι 4%. Η μέση τιμή των 400 σεναρίων είναι 1,34 βαθμός Κελσίου.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο προς τα πάνω αναμένεται να κυμανθεί ο υδράργυρος, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου ξεπερνούν τους +2 βαθμούς.