ΕΛΛΑΔΑ

Γυναίκες από την Κρήτη έστειλαν εν πλω μήνυμα αλληλεγγύης στη Γάζα

Γυναίκες από την Κρήτη έστειλαν εν πλω μήνυμα αλληλεγγύης στη Γάζα
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ένα αντίγραφο του σκάφους της οργάνωσης Gaza Aid, κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την αιματοβαμμένη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στον στολίσκο της Gaza Aid στις 31 Μαΐου 2010. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010, στο χωριό Μπιλάν (Bil'lan) στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης Uriel Sinai/Getty Images

Γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» συναντήθηκαν στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, με γυναίκες της πρωτοβουλίας «Women's Boat to Gaza» που βρίσκονται στο ιστιοπλοϊκό σκάφος «Zaytouna-Oliva», το οποίο πλέει προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σκάφος «Zaytouna-Oliva» ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη, συνέχισε προς την Κορσική, τη Νότια Ιταλία και τη Νότια Κρήτη, διασχίζοντας τη θάλασσα των λαών της Μεσογείου, με στόχο να φτάσει τις αμέσως επόμενες μέρες στις ακτές της Γάζας.

«Σκοπός της συνάντησης ήταν η έκφραση της ελευθερίας και της αλληλεγγύης τους προς τις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Παλαιστίνης που μάχονται με κάθε τρόπο κατά της πολύχρονης Ισραηλινής κατοχής, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπειά τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Όπως σημειώνεται:

Ο συγκεκριμένος σκοπός της εξόδου με μικρό σκάφος στα διεθνή ύδατα, μιας 9μελούς ομάδας γυναικών από την Κρήτη, μαζί με μια ομάδα τεχνικών επισκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών, ήταν να επιδιορθωθεί η ζημιά που είχε προκύψει με τη θράση ενός ξαρτιού του σκάφους μεταξύ πρώτου και δεύτερου σταυρού του άλμπουρου, που δεν άντεξε στην κακοκαιρία νότια της Ιταλίας.

Το ξάρτι αντικαταστάθηκε με ένα χοντρό ιμάντα που φορτίστηκε με καστάνια προκειμένου να αποφευχθεί το περαιτέρω στράβωμα του άλμπουρου και το σκάφος να συνεχίσει με ασφάλεια προς τον προορισμό του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα και κάποιο φαρμακευτικό υλικό, όλα αυτά εν πλω, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστές τριβές και εμπόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ